Kineske kompanije nastavljaju da ulažu u Crnu Goru

Podijeli

Kina će nastaviti da ohrabruje kompanije iz te zemlje da investiraju u velike projekte u Crnoj Gori, poručio je predsjednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa, Li Zhanshu.

On je na sastanku sa predsjednikom crnogorskog parlamenta, Ivanom Brajovićem, kazao da Kina i Crna Gora imaju više zajedničkih projekata, od kojih se neki realizuju, dok su drugi u pripremnoj fazi.


“Mnogo je načina za zajednički rad, razmjenu iskustava i znanja u brojnim oblastima, u okviru multilateralnih projekata Pojas i put, mehanizma 16 plus 1, ali i direktnom saradnjom”, kazao je Zhanshu.

Na sastanku, u okviru bilateralne posjete Brajovića Kini, ocijenjeno je da je neophodno podstaći insitucije na intenzivnije djelovanje, dok bi zakonodavni organi preko grupa prijateljstva i pojedinih odbora trebalo da razmatraju konkretna pitanja od obostranog interesa.

Brajović je saopštio da Crnoj Gori imponuje posvećeno prijateljstvo značajne države koja bilježi kontinuirani ekonomski rast i u Crnu Goru ulaže u projekte infrastrukture, energetike, medicine i obrazovanja.

“Na nama je da stvorimo preduslove za još obimniju dugoročnu saradnju“, rekao je Brajović.