Od turizma za četiri mjeseca skoro 31 milion eura

Podijeli

U Crnoj Gori je u kolektivnom smještaju, prema zvaničnim statističkim podacima Monstata, tokom prva četri mjeseca tekuće godine boravilo skoro 153 hiljade turista, što je oko 20 odsto više u odnosu na isti period 2017. godine dok je rast finansijskih pokazatelja u istom periodu iznosio 18,5 odsto, na 30,7 miliona eura, saopšteno je iz Nacionalne turističke organizacije (NTO).

Turisti su, prema tim podacima, u tom periodu ostvarili preko 365 hiljada noćenja, što je rast od 13 odsto.


“Da su pozitivni trendovi nastavljeni u maju, najbolje govore podaci lokalnih turističkih organizacija koji u prosjeku bilježe rast broja gostiju od preko 40 odsto u odnosu na maj prethodne godine”, navodi se u saopštenju.

Nacionalne parkove Crne Gore od početka godine posjetilo je oko 30 odsto više turista u odnosu na isti period prethodne godine, a najveći rast bilježi NP Skadarsko jezero koji je od početka godine posjetilo više od 70 odsto posjetilaca u odnosu na isti period prošle godine.

“Nacionalni parkovi odličnu posjetu bilježe iz Regiona, Zapadne Evrope, a svakako interesantna je činjenica da je sve veći broj gostiju iz zemalja Azije, odnosno Japana i Kine”, dodaje se.

I Aerodromi Crne Gore bilježe pozitivne trendove, pa je zaključno sa 1. junom zabilježen rast od 90 hiljada putnika odnosno 20 odsto više u odnosu na prvih pet mjeseci 2017. godine, dok je promet aviona veći 13 odsto.

Samo tokom 3. juna, Aerodrom Tivat je imao rotacije ka 19 destinacija.

“Raznovrsna ponuda, unaprijeđena povezanost Crne Gore sa zemljama Evrope i cijelog svijeta, dobra politika cijena u smještajnim kapacitetima neki su od činilaca koji će sasvim sigurno imati za rezultat jednu od uspješnijih turističkih sezona. Upravo završeni City Groove festival doveo je veći broj gostiju u glavnom gradu,a dobra zabava u narednom periodu nastavlja se i manifestacijom “Džada Film Fest” koja će se održati u periodu od 4. do 10. juna na ulicama Podgorice. Od 8-10. juna u Tivtu, na gradskoj rivi Pine, održaće se i Prvi međunarodni karneval, a pravi spektakl očekuje se u Podgorici gdje će proslavljeni muzičar Goran Bregović 13. juna održati koncert u vinogradima kompanije ‘Plantaže 13. Jul’, zaključuje se u saopštenju.

U Budvi očekuju rekordnu sezonu

Ljetnja turistička sezona u Budvi trebalo bi da bude bolja od prošlogodišnje, koja je bila rekordna po broju turista, rekao je direktor Turističke organizacije Budve Mladen Franović.

“Dosadašnjim manifestacijama u Budvi zadovoljni su turisti ali i žitelji Budve i privreda. Tome smo svi doprinijeli jer smo svi mi Budva. Ako nema zajedničke energije onda nema ni rezultata”, rekao je Franović Tanjugu.

Dodao je da će u Budvi ne samo u predsezoni nego i cijelog ljeta biti organizovane brojne manifestacije, muzički festivali i koncerti i folklorne večeri koje će obogatiti turističku ponudu tog grada.

Komentarišući promociju letnje sezone u Budvi u nekoliko gradova u Srbiji, Franović je kazao da je jako zadovoljan i da je Srbiji prepoznata želja i volja da svi koji budu provodili odmor u Budvi dobiju najbolju uslugu i da prisustvuju brojnim kulturnim i zabavnim dešavanjima.

“Tome se radujemo i to je potvrda da smo na prvom putu i da ćemo imati sve više turista”, istakao je Franović.