Skuplje putarine u Hrvatskoj: Od Splita do Zagreba za 27 eura

Podijeli

Skupe putarine u Hrvatskoj od 15. juna biće još skuplje, javljaju zagrebački mediji.

Javno preduzeće Hrvatske autoceste (HAC) je objavio kako tada na snagu stupaju nove sezonske cijene. Nije to zapravo ništa novo, riječ je o poskupljenju pred sezonu koje smo vidjeli i lani, ocjenjuje Index.hr.


Saopštenje HAC-a prenosimo u cjelosti:

“Od petka, 15. juna u 00:00:00 sati do 14. septembra 23:59:59 sati , uvode se sezonske cijene putarina na autoputevima kojima upravljaju Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ).

Sezonske cijene cestarine uvode se za I.A, I. i od ove godine i za II. grupu vozila, a na III. i IV. grupe vozila se ne primjenjuje.

U sezonskom razdoblju jedinična cijena putarine za vozila I.A, I. i II. skupine povećava se za 10 odsto.

Model sezonskih cijena putarina, koji je uveden prošle godine, tokom 3 ljetna mjeseca u razdoblju pojačanog intenziteta saobraćaja, jedna je od prihvaćenih mjera finansijskog restrukturiranja kompanija u putnom sektoru.

Uvođenje sezonskih cijena putarina za određene kategorije vozila proizlazi iz činjenice da se oko 40 odsto ukupnog godišnjeg saobraćaja ostvaruje u ljetnim mjesecima, a na pojedinim autoputevima broj vozila ljeti povećava se i do tri puta u odnosu na ostali period u godini.

U ukupnom prometu vozila najveći udio vozila čine I.A, I. i II. grupe (motocikli, lična vozila, lična vozila s prikolicom i kamperi). Posljedično tome, značajno se povećavaju i troškovi održavanja, bezbjednosti, praćenja i upravljanja prometom u ljetnim mjesecima”, stoji u priopštenju.

U prilogu su objavili i tablicu sa starim i novim cijenama. Tako će put od Zagreba do Dugopolja odnosno Splita u jednom smjeru, umjesto dosadašnjih pretjeranih 181 kunu (oko 24,5 eura), koštati 200 kuna (oko 27,1 euro).