Tri najveće finansijske institucije pod optužbom za kartelsko udruživanje

Podijeli

Protiv tri velike svjetske finansijske institucije, Banke Australije i Novog Zelanda (ANZ), njemačke Deutsche Bank i američkog finansijskog servisa Citigroup biće podignute optužnica za kartelsko udruživanje, potvrdila je Australska komisija za tržišnu konkurenciju i potrošače (ACCC), prenosi BBC.

“Optužnica će se ticati navodnog udruživanja u kartel, a donosi se na trgovanje dionicama ANZ-a iz 2015. godine”, kratko je izjavio u petak Rod Sims, predsjednik ACCC-a, komentarišući daleko najveći slučaj finansijskog kriminala u australijskom bankarskom svijetu.


Naime, u 2015. godini, kada je ANZ banka, jedna od četiri najveće australijske banke, preko IPO-a izdala dionice u vrijednosti 2,4 milijardi australskih dolara (1,9 milijardi američkih dolara) nije poštovala sve regulatorne propise, piše BBC a prenosi Jutarnji list.

Australijski “čuvari tržišnog reda” ACCC otkrili su finansijske divove terete za jedan dio, odnosno 25 miliona dionica od ukupno 81 miliona izdatih, vrijednosti gotovo 800 miliona dolara koje ANZ nije objelodanio u svojoj dokumentaciji, a prodate su na tržištu.

Isto tako, u procesu IPO-a ANZ banke, globalni su finansijski servisi Deutsche Bank i Citigroup pružili osiguranje dionica (underwriting) što je ACCC natjeralo da posumnja u “kartelsko ponašanje”, odnosno udruživanje više preduzeća u ostvarivanju profita, a to krši pravila tržišnog takmičenja prema kojima bi finandijski servisi trebalo da budu konkurenti, a ne saveznici.

“Optužba ACCC-a jeste da su udruženi osiguravači postigli dogovor oko raspolaganja s manje od jedan odsto valjanih redovnih dionica ANZ banke”, objašnjavaju iz Citigroupa te, očekivano, odbacuju optužbe i insistiraju da su djelovali u skladu s obavezama osiguravačkog ugovora, prenosi CNN.

Sličan je odgovor došao i iz Deutsche banke u kojem tvrde da je banka, kao i zaposlenici, djelovala odgovorno i u skladu s tržišnim pravilima.

Inače, njemačka Deutsche Bank, jedna je od najvećih evropskih banaka koja djeluje u više od 70 zemalja i broji preko 100 hiljada zaposlenih. Isto tako, Citigroup je američka multinacionalna investicijska banka i finansijski servis koji posluje u 160 zemalja širom svijeta, zapošljava preko 200 hiljada ljudi, a prošlogodišnji su im prihodi premašili 70 milijardi dolara.

Uzgred, australijski finansijski sektor u posljednjoj deceniji je preplavljen finansijskim skandalima. ANZ banka je prošle godine bila prisiljena da plati 50 miliona australijskih dolara u nagodbi za optužbe namještanja kamatnih stopa.

Prema pisanju Bloomberga, ACCC je, preko tog slučaja, otkrio niz prestupa ANZ banke koji se tiču laganja regulatorima, falsifikovanja dokumentacije i primanja mita, a novom optužnicom će pokušati da stanu na kraj kriminalnim radnjama u australijskim visokim finansijama.