Sa bankom u džepu: Građani Crne Gore sve češće koriste digitalno bankarstvo

Podijeli

Građani i kompanije u Crnoj Gori, iako još „stidljivo“, sve više koriste servise elektronskog i mobilnog bankarstva, koje im omogućavaju komotno, brzo ali prije svega efikasno korišćenje bankarskih usluga.

Istraživanje portala Investitor pokazuje da više od 20 odsto klijenata u bankama koristi elektronsko ili mobilno bankarstvo, koje je, osim cijene, postalo pristupačno i većem broju korisnika zahvaljujući širokoj primjeni pametnih mobilnih telefona.

Veći udio korišćenja bilježe i kompanije, kojima elektronsko bankarstvo štedi novac ali i vrijeme.

U šest najvećih crnogorskih banaka portalu Investitor je potvrđeno da trend korišćenja ovih usluga konstantno raste. Kažu i da na razne načine motivišu i edukuju klijente kada je digitalno bankarstvo u pitanju.

Iz Societe Generale banke Montenegro kažu da su zadovoljni trendom te da se, osim promotivnih kampanja, trude da u ekspoziturama redovno sprovode akcije tokom kojih klijenti na licu mjesta mogu isprobati elektronsko i mobilno bankarstvo.

„U Herceg Novom smo napravili i poseban corner, gdje klijenti svakodnevno, kad god požele, mogu isprobati ovu uslugu i odlučiti se na njeno aktiviranje. Kreirali smo i video uputstvo za korišćenje mobilnog bankarstva”, naveli su oni:

Kažu da više od 15.000 njihovih klijenata već koristi neku od usluga iz domena elektronskog bankarstva.

I u Erste banci rade na promociji ovih usluga te da imaju više od pet hiljada korisnika elektronskog bankarstva, dok mobilno bankarstvo koristi više od dvije hiljade. Prema njihovim podacima, svaki šesti aktivni klijent koristi jedan ili oba ova kanala. Iz te banke kažu da broj korisnika NetBankinga od početka primjene rapidno raste, iznad 60 odsto na godišnjem nivou.

“Aplikaciju mobilnog bankarstva smo ponudili prije sedam mjeseci, a od početka godine je broj korisnika porastao više od 140 odsto i taj snažan trend rasta se nastavlja”, rekao je Bojan Burić, direktor Sektora direktnih kanala u Erste banci.

Nemanja Mikulan iz Addiko banke kaže da i u oni rade stalno kako bi promovisali ove usluge.

“U određenim poslovnicama je instaliran Digitalni korner (digitalni kutak) u kojem zainteresovani mogu isprobavati demo verzije mobilnog i elektronskog bankarstva. Zahvaljujući modernoj tehnologiji Express poslovnica klijentima smo u mogućnosti da pružimo drugačije iskustvo i mogućnost da samostalno urade većinu posla, na način da mogu samostalno pristupiti aplikacijama i internet stranicama banke i uraditi kalkulaciju za željeni kreditni proizvod“, kazao je Mikulan.

Jeftinije nego na šalteru

Iz Crnogorske komercijalne banke (CKB) ističu da su prvi na tržištu donijeli usluge elektronskog bankarstva a nedavno su pokrenuli i CKB GO, mobilnu aplikaciju koja je, kako kažu, više od bankarstva.

„Klijenti prepoznaju CKB GO servis kao jednostavno rješenje koje odmah sa aktivacijom postaje dio svakodnevnog života. Oni koji imaju online i mobile platformu CKB-a, zaista sve transakcije odmah obavljaju putem računara ili mobilnog telefona. Oni uz CKB GO mogu da kreiraju ugovor za štednju, promijene status kartice, podese limite za trgovinu, tako da imaju gotovo sve funkcionalnosti koje su dostupne i na šalteru“, rekao je Luka Uskoković direktor Odjeljenja za marketing i izvještavanje u CKB-u.

„Oni koji imaju online i mobile platformu CKB-a, zaista sve transakcije odmah obavljaju putem računara ili mobilnog telefona. Oni uz CKB GO mogu da kreiraju ugovor za štednju, promijene status kartice, podese limite za trgovinu, tako da imaju gotovo sve funkcionalnosti koje su dostupne i na šalteru“, dodao je on.

Uskoković kaže da u banci kontinurano rade na edukaciji klijenata, prezentirajući im prednosti i sigurnost korišćenja CKB GO servisa.

„Omogućili smo i do 20 odsto jeftinije transakcije u odnosu na one koje obavljaju na šalteru“, istakao je on.

Iz CKB-a nijesu naveli koliko njihovih klijenata koristi te usluge, već da su na dobrom putu da ostvare cilj.

„Naš cilj je da do kraja godine imamo najmanje 33 odsto korisnika od ukupne baze klijenata sa CKB GO servisom. Raduje nas što smo na dobrom putu ka ostvarenju tog cilja kao važnog koraka na našem putu digitalizacije poslovanja“, istakao je Uskoković.

I u Hipotekarnoj banci (HB) se trude da digitalne usluge predstave što široj korisničkoj bazi. Kažu da trenutno ove usluge koristi oko 20 odsto njihovih korisnika.

„Javnost je uvijek pažljiva kada su inovacije u pitanju, ne samo u bankarstvu već i u drugim djelatnostima, ali mi smo zadovoljni procentom rasta korisnika usluga elektronskog i mobilnog bankarstva“, kazala je Ana Ristić iz HB-a.

I u NLB-u su zadovoljni postignutim udjelom korisnika elektronskog i mobilnog bankarstva, ali kažu da postoji veliki potencijal za rast.

„U odnosu na ukupan broj registrovanih klijenata fizičkih lica, servis NLB Klik koristi 14 odsto klijenata registrovanih za ovaj servis, dok od ukupnog broja klijenata poslovnih korisnika , usluge NLB Proklik servisa koristi 83,7 odsto“, kazala je Dobrica Milić iz ove banke.

Primijećen oprez klijenata od novih tehnologija

Nemanja Mikulan iz Addiko banke kaže da više od 30 odsto baze klijenata koristi neke od digitalnih bankarskih usluga te da u poslovnicama te banke zainteresovani klijenti mogu testirati sve te opcije i uvjeriti se u njihov kvalitet.

„Evidentno je, međutim, da i dalje postoji određeni vid ustručavanja klijenata od novih tehnologija, ali moramo prihvatiti da moderne tehnologije diktiraju promjene koje se odražavaju i na potrebe korisnika bankarskih usluga, te više nisu budućnost, već naša svakodnevica“, napominje Mikulan.

U Societe Generale banci kažu da je normalno što klijenti imaju neku vrstu opreza kada je u pitanju elektronsko upravljanje finansijama.

„To je prirodan osjećaj. Ali isto tako, kada jednom probaju ovu vrstu usluge, počinju da je sve više koriste i rado prihvataju i sve ostale. Zaista je malo onih koji imaju vremena da čekaju u redovima na šalterima da bi platili račune ili uplatili djeci, đacima i studentima sredstva, prebacili novac sa jednog računa na drugi“, kažu iz ove banke i dodaju da se sve lakše završava iz udobnosti svog doma putem SOGeBANKING-a ili sa bilo kog mjesta putem mobilnog telefona i SOGeMOBILE mobilnog bankarstva.

Do unazad nekoliko godina, kako kažu, problem je bila i nedovoljna osnovna informatička pismenost „koja je u znatnoj mjeri prevaziđena i građani i klijenti su sve više tehnički i informatički obučeni i uvjereni u prednosti savremenog bankarstva“.

U Erste banci kažu da je u sferi digitalnog bankarstva situacija slična kao i u ostalim poljima koja se odnose na korišćenje naprednih tehnologija, „ali da nije novost ako kažemo da tu kaskamo za razvijenijim državama“.

Kao glavne prepreke u NLB-u prepoznaju „slabiju spremnost klijenata da prihvate ove servise i pored brojnih prednosti koje nude (niže tarife za plaćanja, sigurnost i pristup računima bilo kada).

„Evidentno je da postoji određena doza straha kod građana, iako se radi o najsigurnijim transakcijama, sa najvišim standardima zaštite. Međutim, danas sve veći broj klijenata koristi platne kartice za kupovinu roba i usluga na internetu, što svakako pomaže da se klijenti oslobode i prihvate i elektronsko bankarstvo kao najbrži, najjeftiniji i najjednostavniji način plaćanja“, kažu iz ove banke.

Afirmaciji elektronskog bankarstva, prema njihovim riječima, doprinose stalni kontakti klijenata i ličnih bankara i komercijalista, koji su njihovi finansijski savjetnici i koriste svaku priliku da sa klijentima razmijene informacije o povoljnostima koje nude novi servisi.

„Preduzeća su vrlo brzo uvidjela koje sve benefite (brzina, cijena, dostupnost) ovaj vid plaćanja donosi, zato gotovo sva crnogorska preduzeća danas koriste elektronsko bankarstvo za obavljanje transakcija i lakše upravljanje finansijama“, smatraju u NLB-u.

U CKB-u, sa druge strane, ne vide ograničavajuće faktore za širu primjenu ovih servisa.

„Smatramo i vjerujemo da prepreke u ekspanziji ovog servisa više ne postoje ni kada ja naše tržište u pitanju. Danas gotovo svako koristi pametni telefon što znači da svako može da ima CKB GO servis. U pitanju je masovni proizvod koji klijentu štedi i vrijeme i novac“, dodao je Uskoković.

Brrojne mogućnosti mobilnog bankarstva (Ilustracija)

Šta sve banke nude kroz digitialno bankarstvo

Veliki je raspon usluga koje su klijentima dostupne kroz elektronsko bankarstvo koje nude crnogorske banke – od jednostavnog pregleda stanja na svim otvorenim računima, upravljanje karticama, pregled štednje i štednih računa, transfer novca s računa na račun, plaćanja računa za komunalije i ostalo… Neke banke imaju i unaprijeđene opcije poput pregleda najbližih poslovnica, diirektan kontakt s bankarima i slično.

Mobilne aplikacije pojedinih banaka omogućavaju i i upravljanje ličnim finansijama i potrošnjom, što prevazilazi klasične bankarske usluge a moguće je i slikanjem računa jednostavno platiti uslugu, bez dodatnog „tipkanja“ i provjere brojeva. Moguća je i konverzija valuta, ugovaranje štednje, trajnih naloga, direktnog zaduženja.

Cijene

Digitalno bankarstvo se isplati jer za par eura najčešće dobijate paket usluga – SMS, elektronsko bankarstvo, mobilno bankarstvo…
CKB GO paket, recimo, košta 3,98 eura i on obuhvata gotovo sve bankarske usluge potrebne jednom klijentu: besplatno održavanje dva računa (tekući i devizni), besplatan SMS servis sa besplatnim svim porukama, dvije debitne kartice, CKB Visa i CKB Mastercard, CKB GO online i mobilno bankarstvo, i do 20 odsto niže cijene svih provizija u odnosu na transakcije na šalteru.

„Na ovaj način smo za fiksnu, vrlo povoljnu mjesečnu cijenu, klijentima omogućili korišćenje svih bankarskih usluga. Svakako, nezavisno od paketa za koji se odluče, svi klijenti i dalje imaju mogućnost promo perioda od 2 mjeseca, u kojem mogu besplatno da koriste CKB GO“, ističe Uskoković.

SOGeBANKING & SOGeMOBILE naknada za korišćenje za fizička lica iznosi 1,60 eura mjesečno, ukupno za oba servisa zajedno, dok je u okviru Le Club paketa proizvoda banke moguće ostvariti i dodatne uštede.

SOGeBANKING (elektronsko bankarstvo) članarina za pravna lica iznosi 5 eura mjesečno, dok Le Club Business paket košta 6 eura i uključuje SMS obavještenja, održavanje računa i Mastercard odnosno VISA business karticu.

Elektronsko i mobilno bankarstvo klijentima Erste banke dostupno je po cijeni od dva eura mjesečno, dok u Addiko banci za 0,99 eura klijenti imaju izbor korišćenja bilo kojeg kanala (mobilna aplikacija, web, e-bank ili VIBER), ili kao proizvod u sklopu jednog od paketa računa koji su u ponudi.

Naknada za korišćenje servisa NLB Klik iznosi 1,6 eura mjesečno za NLB Klik na računaru i moblinom telefonu dok za preduzeća paket košta pet eura mjesečno.

Ako ste korisnik Hipotekarne banke, elektronsko bankarstvo plaćaćete 0,8 eura mjesečno kao grgađanin, ili 1,8 eura mjesečno kao preduzeće. Za paket elektronskog i mobilnog bankarstva izdvajaćete 1,5 eura mjesečno kao fizičko, odnosno 3,2 eura kao pravno lice.

HB naplaćuje i priključenje na servis HB klik, i to 3 eura za fizička i 5 eura za pravna lica. Mjesečna naknada je 1 euro za fizička, odnosno 2 eura za pravna lica. Ako se koristi zajedno sa mHB klik uslugom mjesečna naknada je 1,50 euro za fizička, odnosno 3,20 eura za pravna lica.

U Evropi su mladi najčešći korisnici digitalnog bankarstva

Neka istraživanja pokazuju da u Evropi oko tri četvrtine građana koji imaju pristup internetu koristi digitalne kanale za obavljanje transakcija, a od njih skoro polovina koristi mobilno bankarstvo, kaže Bojan Burić iz Erste banke.

„Najviše ih je u starosnoj grupi 24-25 godina. Gledano prema zemljama, prednjači Turska sa 69 odsto korisnika mobilnog bankarstva, slijedi Švedska sa 64 odsto, dok ih je u Njemačkoj, na primjer, 33 odsto“, naveo je on.

Nivoom korišćenja digitalnog bankarstva u Crnoj Gori još ne možemo biti zadovoljni, ali, kako kaže Burić, ostvarene stope rasta Erste elektronskog i mobilnog bankarstva daju razlog za zadovoljstvo.

„Sve više građana uviđa prednosti ovih servisa, kako u komforu koji pružaju tako i povoljnijim provizijama, što nas učvršćuje u stavu da radimo dobre stvari na pravi način“, zaključio je on.