Makron: Razgovori s Trampom su kao kobasice – bolje je ne znati šta je unutra

Makron i Tramp (CBS News)

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da su njegovi telefonski razgovori sa američkim kolegom Donaldom Trampom i drugim svetskim liderima kao kobasice – bolje je ne znati što je unutra.

Makrona su tokom konferencije za novinare sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjanuom pitali o izvještaju CNN-a po kojem je telefonski razgovor prošle nedjelje između njega i Trampa bio „grozan“.


Parafrazirajući pruskog državnika Ota von Bizmarka, Makron je objasnio zašto se suzdržava od komentara svojih razgovara s drugim svjetskim vođama.

„Kao što je Bizmark govorio, ako objasnimo ljudima kako se prave kobasice, teško da će nastaviti da ih jedu“, rekao je novinarima, prenosi Hina.

U kratkom saopštenju Jelisejske palate o prošlonedjeljnom razgovoru Makrona i Trampa kaže se da je Makron nazvao Trampovu odluku da uvede carine na uvoz čelika i aluminija iz savezničkih zemalja „nezakonitom i pogrešnom“.

Saopštenje Bijele kuće kaže da se razgovor fokusirao na trgovinu i imigracije.

Za razliku od njegovog prethodnika Fransoa Olanda, Makron voli da sedmu silu drže na pristojnoj udaljenosti.

„Ovdje u Parizu ne komentarišemo kako su stvari išle ili koliko su tople, hladne, ili grozne. Samo idemo dalje i radimo“, kazao je on.

jun 6, 2018 at 2:31 pm