Sberbanka će imati 40 odsto vlasništva u Agrokoru

Podijeli

Zvanični Zagreb je blizu nagodbe o Agrokoru, izvještavaju danas hrvatski mediji, nakon što se drugi čovjek ruskog Sberbanka, Maksim Poletajev, u utorak sastao s premijerom i predsjednicom, Andrejem Plenkovićem i Kolindom Grabar Kitarović.

Kako se procjenjuje, nagodba se mogla dogoditi do kraja mjeseca, a Sberbanku bi pripalo 40 odsto vlasništva Agrokora, prenosi Tanjug.


Nakon sastanka u vladi, naime, Poletajev je rekao je da su blizu kompromisa u postizanju nagodbe, da je došlo do dramatične promjene situacije te da će Sberbank zadržati svoj udio u Agrokoru, ali koliki bi on mogao biti želio da kaže.

Poletajev vjeruje da bi nagodba mogla biti do kraja mjeseca.

Prodaja Agrokora nakon tri-četiri godine

Novinar Jutarnjeg lista Frenki Laušić rekao je u emisiji “Otvoreno” regionalne N1 tv, da je, prema informacijama učesnika tog sastanaka u Banskim dvorima, Poletaev uputio nekoliko poruka – da će sadašnji povjerioci, budući vlasnici Agrokora ostati minimalno dvije godine, da će Agrokor ostati čitav, a nakon 3-4 godine će se prodavati.

Prilikom prodaje će se konsultovati vlada, kazao je on.

Iz kabineta hrvatske predsjednice nakon razgovora sa Poletajevim saopšteno je da je on Kolindi Grabar Kitarović predočio viđenje Srberbanka u vezi sa postizanjem nagodbe za Agrokor, istakavši predanost Sberbanka dugoročnom ostanku u ovoj firmi i dijalogu s ključnim partnerima.

Predsjednica je ukazala na značaj postizanja nagodbe za očuvanje stabilnosti hrvatske privrede i radnih mjesta, s čime se prvi zamjenik predsjednika Uprave Poletajev saglasio.

Predsjednica je posebno apelovala da se u postupku nagodbe vodi računa o interesima svih dobavljača i iznađe što pravičnije rješenje za sve.