Sekulić: Privatizacija EPCG je u drugom planu

Podijeli

Važnije je u ovom trenutku od Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) napraviti dobar sistem, pa nakon toga kasnije procijeniti da li je potreban novi strateški partner u kompaniji ili ne, kazala je u intervjuu “Vijestima” ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Ona je rekla da na proces preuzimanja Rudnika uglja od EPCG, koji je trenutno predmet spora u Privrednom sudu, gleda kao na prirodnu simbiozu, ali je napomenula da ako taj proces “ide u nedogled, to znači da sa procesom nešto nije u redu”.


U izvještaju MMF-a navedeno je da su predstavnici Vlade najavili da će akcije EPCG, preuzete od A2A, prodati u transparentnom procesu. Znači li to raspisivanje javnog tendera i kada će on biti raspisan? Da li će Vlada čekati da otkupi cijeli paket akcija od A2A?

Nama je bilo jako važno da riješimo odnose sa A2A na način kako je dogovoreno i planirano. EPCG je vrlo uspješno preduzeće koje samo u prvih pet mjeseci 2018. ima neto prihod od 45 miliona eura. Nije nikakva nužda prodavati EPCG, niti je prodavati po bilo kojoj cijeni. U ovom trenutnu je važno da ta kompanija radi najbolje što može i mi vidimo šta želimo.

Znači li to da neće biti novog tendera?

Nisam rekla da neće biti novog tendera. Smatram da prvo treba da se konsolidujemo i vidimo šta hoćemo: proizvodnju, distribuciju, kakve sve investicije i onda u odnosu na to odlučimo šta dalje.

Da li ima zainteresovanih za kupovinu akcija EPCG i ko su?

Interesovanja ima i ono postoji od onog trenutka kada je A2A pokrenula put opciju (izlaska iz EPCG). Sve vrijeme su nama i različite ambasade slale interesovanja različitih firmi, međutim, mi smo ih u tom trenutku upućivali na A2A i vlasnike akcija. Bilo je interesovanja iz EU, ali iz SAD-a i Kine. Mislim da imena firmi nisu važna. Za nas je bilo važno da postoje ljudi i kompanije zainteresovane za EPCG.

Nedavno je objavljeno da je državna kompanija PowerChina, odnosno njena kćerka firma Sečuan electric (SE-CD), dostavila ponudu crnogorskojVladi za gradnju drugog bloka TE ”Pljevlja. Da li je već odgovoreno na ponudu i šta je odgovoreno?

Vlada nije dobila ponudu, niti je može dobiti jer je investitor EPCG. Nakon objavljivanja da se neće nastaviti pregovori sa Škodom Prahom znam da je EPCG imala više od 20 sastanaka. EPCG sagledava sve što su čuli od tih kompanija. Nama je mnogo važnije kakav će biti projekat, nego koja će ga kompanija raditi.

Cijeli intervju na portalu Vijesti