Vašington tuži Google i Facebook zbog političkih oglasa

Podijeli

Američka savezna država Vašington u ponedjeljak je najavila tužbu protiv Googlea i Facebooka koje krivi za kršenje lokalnog zakona o političkom oglašavanju.

U zakonu stoji da subjekti koji prodaju oglasni prostor za političke poruke, kao što su to činila dva tehnološka giganta, moraju “sačuvati informacije o onima koji su ih zakupili” i javno ih objaviti, stoji u saopštenju saveznog tužioca Boba Fergusona.


Država Vašington, čiji je glavni grad Sijetl, optužuje Google i Apple da to ne čine već nekoliko godina, javlja Hina.

Izborni kandidati i političke grupacije su tim kompanijama platili oko 3,4 miliona dolara u zadnjih deset godina, tvrdi Ferguson.

Zakon se “odnosi na sve, bilo da je riječ o malim gradskim novinama ili velikim firmama”, dodao je tužilac, istakavši kako stanovnici “imaju pravo znati ko je platio političke oglase”.

Politički oglasi su česti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), a postali su osjetljiva tema nakon optužbi o ruskom uplitanju na predsjedničkim izborima 2016. godine.

Facebook i Google su već obećali transparentnost i otkrivanje ko finansira takve objave, kao i da će učiniti dostupnima arhive o tom predmetu.

“Alati koje implementiramo postavljaju nove standarde za online oglašavanje”, kazao je Rob Letern iz Facebooka za agenciju AFP.

Ferguson je “podstakao važna pitanja i mi ćemo to što prije riješiti”, dodao je predstavnik Facebooka.

Portparol Googlea je AFP-u rekao da je ta grupacija “u potpunosti predana transparentnosti i objavi informacija o političkom oglašavanju”.

“Trenutno provjeravamo žalbu i surađujemo s kancelarijom tužioca”, naveo je on.