Bank of China zainteresovana za ulaganje u regionu

Regionalno sjedište Banke Kine u Budimpešti

Banka Kine zainteresovana je da svoje poslovanje proširi na region, što je u skladu sa pokrenutom inicijativom pod nazivom „Jedan pojas, jedan put“, saopštio je zamjenik generalnog direktora banke, Guanhan Čen.

On je, na sastanku sa guvernerom Centralne banke (CBCG) Radojem Žugićem, kazao da će se realizacijom te inicijative povezati infrastrukture, ekonomije i narodi Azije, Evrope i Afrike pomoću kopnenog ekonomskog pojasa i pomorskog puta svile.


Čen je, u tom smislu, upoznao Žugića sa inicijativom Banke Kine da sa CBCG potpiše memorandum o razumijevanju.

Žugić je ocijenio da je pomenuta inicijativa dobra prilika za intenziviranje buduće saradnje dvije institucija, što će rezultirati valorizacijom resursa Crne Gore i dinamiziranjem privrednog rasta.

Iz CBCG je saopšteno da su sagovornici dogovorili nastavak komunikacije zbog definisanja narednih koraka u pravcu potpisivanje memoranduma o saradnji.

Na sastanku je bilo riječi i o dosadašnjoj saradnji Kine i Crne Gore, kao i o mogućnostima njenog intenziviranja, te doprinosu koji bi, u tom smislu, mogle dati Banka Kine i CBCG.

Banka Kine je državna komercijalna banka koja je šest godina zaredom proglašena globalno sistemski važnom bankom.

„Filijala u Budimpešti posluje kao regionalni centar, odnosno pokriva zemlje centralne i istočne Evrope i ima aktivu od oko 6,7 milijardi USD, što je čini jednom od vodećih banaka u Mađarskoj“, objašnjeno je iz CBCG.

jun 7, 2018 at 10:37 am