Kompanije koje su osnovale žene posluju bolje. Mnogo bolje

Ilustracija

Novo istraživanje The Boston Consulting Group i MassChallengea, globalne mreže startup akceleratora, otkriva da kompanije koje vode žene dobijaju daleko manje novca od investitora nego kompanije koje vode muškarci. Ipak, kompanije koje su osnovale ili suosnovale žene imaju bolje poslovne rezultate.

Studija „Why Women-Owned Startups Are a Better Bet“ sadrži rezultate istraživanja podataka o poslovanju 350 kompanija koje su učestvovale u MassChallenge programu. MassChallenge kompanijama koje uđu u njihov program omogućava programiranje, podršku i mentorstvo u ranoj fazi poslovanja, a posebno su dizajnirani i kako bi pomogli preduzetnicama, donosi Poslovni dnevnik.


Istraživanje je otkrilo sljedeće:

  • Prosječna start-up kompanija koju je osnovala ili suosnovala žena dobila je 935 hiljade, odnosno manje od polovine od prosječnih 2,12 miliona dolara koliko su od investitora dobili muški osnivači kompanija;
  • Uprkos jazu u finansiranju, kompanije koje su osnovale žene su u petogodišnjem periodu generisale više prihoda, 730 hiljada dolara u odnosu na 662 hiljade dolara prihoda od kompanija koje su osnovali muškarci;
  • Za svaki dolar novca koji su dobili od investitora, start-up firme koje su osnovale žene generisale su 78 centi prihoda, dok su kompanije koje su osnovali muškarci generisale manje od pola tog iznosa, 31 cent;
  • Na uzorku iz istraživanja, ukoliko bi u start-up koji su osnovale žene investitori uložili isti iznos novca kao u one koje su osnovali muškarci, generisalo bi se 85 miliona dolara prihoda više u posmatranom petogodišnjem periodu.

„U poslovnom svijetu, pa tako i u start-up zajednici, i danas je puno predrasuda i stereotipa. Kako su devetorica od deset investitora rizičnog kapitala muškarci, kad žena dolazi na pitch, već se na početku susrijeće s tim da ona izgleda drugačije od njih, drugačije prezentuje svoj biznis i realističnija je u očekivanjima od budućeg poslovanja. Muškarcima je zbog sličnog životnog iskustva i sličnih interesa lakše razumijeti druge muškarce, zanimaju ih slične industrije, poput automobilske, visokih tehnologija i slično“, tumači Melani Seier Larsen, partnerka i upravnica u The Boston Consulting Group u regionu jugoistočne Evrope.

„Kako je istraživanje The Boston Consulting Groupa i MassChallengea pokazalo da se finansijski ipak prosječno dvostruko više isplati uložiti u start-upove koje pokreću žene, nadam se da će investitori smoći snage zanemariti predrasude i uložiti u isplativije, ženske biznise“, kaže Seier Larsen i savjetuje:

„Ženama koje traže novac od investitora predlažem da prije svakog pitcha dobro promisle ko je s druge strane stola, kakvog je karaktera ta osoba, šta je ta osoba do sada i kako radila, zašto je ta osoba uspješna i u što su do sada ulagali novac. Ukratko, trebaju da se prilagode svojoj publici, a važno je i da im prezentuju finansijske činjenice i brojke o povratu ulaganja u prvom planu, dok je nekad sam proizvod investitorima i manje važan“.

„Razočaravajuće je, ali nije iznenađujuće kako žene dobijaju manje start-up kapitala nego muškarci“, kaže Kejti Abuzar, upravnica u Women@BCG i ko-autorka studije.

„Kompanije u vlasništvu žena dobijaju tek mali djelić ukupnog rizičnog kapitala. Iznenađuje koliko efikasnije kompanije u vlasništvu žena dolar ulaganja pretvaraju u dolar prihoda: generišu bolje povrate i manje su rizične“, dodala je ona.

Rodne predrasude u prezentovanju i poslovnim planovima

Uz kvantitativnu analizu, autori studije odradili su cijeli niz razgovora s osnivačicama i osnivačima kompanija, mentorima i ulagačima kako bi prepoznali razloge jaza u finansiranju.

Istraživanje je otkrilo kako su žene izložene većem propitivanju i apriorno negativnim stavovima kada prezentuju svoje poslovne ideje investitorima, posebno u pogledu tehničkih aspekata svojih biznisa.

Žene su puno sklonije realno ili čak konzervativno prikazati predviđanja budućeg poslovanja, dok su muškarci u svojim prezentacijama poslovnih planova puno skloniji preuveličavanju.

„Taj bahati, hrabri pristup nagrađuju neki investitori koji su skloniji riziku“, tumači Mat Krenc, stariji BCG partner i još jedan od ko-autora publikacije.

„Kompanije većinu svojih povrata ostvaruju od malog broja visokoprofitabilnih poslova. Zbog toga su predisponirani da traže velike, bahate brojke u poslovnim planovima“, smatra on.

Publikacija sadrži i preporuke svim učesnicima kako da smanje jaz u ulaganjima između tzv. ženskih i muških kompanija.

„Naša studija i druga nedavna istraživanja pokazuju kako se industrija mora mijenjati: investitori svoje odluke moraju donositi objektivnije, a akceleratori preduzetnice treba bolje da podrže kroz mentorstvo i resurse, te zagovaranje dugoročnih promjena u cjelokupnom sistemu“, izjavio je Džon Hotorn, osnivač, glavni izvršni direktor MassChallengea i još jedan od ko-autora studije.

„Nadamo se da će osnivačicama kompanija naše istraživanje pomoći da još efikasnije posluju u ženama nenaklonjenom okruženju, dok zajednički ne riješimo sistemske probleme“ dodao je on.

Jaz u ulaganjima je stvaran i zahtjeva usmjereno djelovanje svih grupa kako bi ga zatvorili.

jun 7, 2018 at 3:07 pm