Norvežani za smjenu Ilona Maska

Podijeli

Norveški suvereni fond, težak milijardu dolara, u srijedu je objavio svoju podršku inicijativi smjenjivanja Ilona Maska s mjesta predsjednika odbora kompanije Tesla, jedne od najpoznatijih kompanija za proizvodnju električnih automobila, objavio je Reuters.

Predlog, koji je u utorak doživio poraz na godišnjoj skupštini akcionara, predstavljao je do sada najveće iskušenje za Muska u njegovoj firmi.

Norgest Bank Investment Managenet (NBIM), koji vodi najveći svjetski nezavisni fond, izjavio je da podržava odluku o podjeli funkcija CEO-a i predsjednika odbora kako bi se omogućilo bolje upravljanje i jednostavnija korporativna kontrola kompanije.

Fond je takođe glasao protiv ponovnog izglasavanja člana uprave Antona Gracie, ali su zato podržali odluku o ponovnom imenovanju Džejmsa Mardoha kao i Ilonova brata Kimbala Maska.

Dodatno, bez obzira na podršku većine akcionara, NBIM je u martu glasao protiv Muaskovog predloga modela plata i bonusa koji je trenutno težak 2,6 milijardi dolara, a taj bi se iznos s vremenom mogao značajno povećati.

Norveški fond trenutno posjeduje 1,4 odsto Teslinih dionica, dok je krajem 2017. godine posjedovao 0,48 odsto dionica čija je tadašnja vrijednost bila procijenjena na 252,5 miliona dolara.