Struktura cijene goriva: Više platimo za akcizu nego za benzin

Ilustacija

Skok cijene goriva u Crnoj Gori nedjeljama unazad je u centru pažnje javnosti, a zbog poskupljenja za vikend su najavljeni i protesti u Podgorici, po uzoru na neke gradove u regionu.

Maloprodajne cijene naftnih derivata definisane su Uredbom o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata.


Prema toj Uredbi, osnovni parametri koji određuju vrijednost maloprodajne cijene naftnih derivata su:

1. Uvozna cijena po litru (Platt’s kotacije i odnos eura prema dolaru);

2. Takse, porezi i naknade (PDV, akcize…);

3. Gubici i pripadajući troškovi.

Portalu Investitor iz Ministarstva ekonomije je dostavljena tabela sa detaljima, iz koje se, između ostalog vidi i da su akcize na BMB 95 i BMB 98 veće od uvozne cijene tih vrsta goriva.

Procentualno, takse, porezi i naknade u ukupnoj maloprodajnoj cijeni naftnih derivata, u zavisnosti od vrste, iznose:

– za BMB 98 – 55,61 odsto,

– za BMB 95 – 56,3 odsto,

– za eurodizel – 51,22 odsto.

Iz Ministarstva su naveli da je udio tzv. državnog zahvatanja u maloprodajnoj cijeni goriva za godinu dana smanjen, zbog toga što akcize imaju nepromjeljivu vrijednost a u međuvremenu je došlo do poskupljenja uvozne cijene goriva.

To pokazuju sljedeći podaci – u maju 2017. godine, kada su cijene svih vrsta goriva bile između 15 i 20 centi niže nego sada, ukupni udio taksi, poreza i naknada i za BMB 98 je iznosio 58.9 odsto, za BMB 95 – 60,31 odsto a za eurodizel 56,09 odsto.

Ministarstvo ekonomije: Neće biti novih poskupljenja

Prema trenutnim procjenama Ministarstva ekonomije ne postoje uslovi za korekciju cijena naftnih derivata u Crnoj Gori u smislu njihovog povećanja, informacija je s kojom je Ministarstvo upoznalo članove Vlade na današnjoj sjednici.

Uslova za povećanje cijena nema s obzirom na činjenicu da je na Platts kotacijama, nakon naglog skoka, zabilježena normalizacija cijena, kao i stabilan trend kretanja kursa DOLAR/EURO, u odnosu na posljednje informisanje Vlade Crne Gore o njihovom kretanju 31. maja ove godine, saopšteno je iz Ministarstva.

Trenutnim stanjem na svjetskoj berzi potvrđena je tadašnja procjena Vlade da se dalji rast cijena naftnih derivata u Crnoj Gori ne očekuje i da ulazimo u period stabilnosti.

Posljednja dva dana obračunskog perioda, odnosno 07. i 08. jun, daće preciznu informaciju da li je cijena nekog od naftnih derivata pala više od 5 % i da li će se time steći uslovi za korekciju u smislu snižavanja cijena.

Postojećim načinom obračuna maksimalno dozvoljenih cijena naftnih derivata, definisanim Uredbom o načinu formiranja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, uslov za korekciju cijene je razlika u obračunskom periodu u iznosu od ± 5 %. U ovom trenutku ne postoje uslovi za korekciju cijena, s obzirom na to da je dosadašnja razlika u obračunskom periodu ispod te granice.

„Vlada Crne Gore će nastaviti da prati kretanja cijena naftnih derivata na svjetskoj berzi, a Ministarstvo ekonomije će biti u stalnoj komunikaciji sa crnogorskim privrednicima, čiju odluku da ne povećavaju cijene proizvoda i usluga pozdravlja. U skladu sa Uredbom, obračun maksimalno dozvoljenih vrijednosti naftnih derivata Ministarstvo ekonomije vrši svakog drugog ponedjeljka za prethodnih 10 radnih dana. Naredni obračun će se obaviti 11. juna, a eventualno izmijenjene vrijednosti naftnih derivata važiće od 12. juna 2018. godine“, navodi se u saopštenju.

jun 7, 2018 at 11:55 am