Svjetska banka: Kosovo na vrhu regionalne liste ekonomskog rasta

Podijeli

Privredni rast na Zapadnom Balkanu biće nešto manji nego što se ranije predvidjalo, ocijenila je Svjetska banka u novom izvještaju.

Bruto domaći proizvod (BDP) na Zapadnom Balkanu ove godine će biti 3,2 odsto, što je za 0,1 odsto manje nego što se procijenilo početkom godine, a sljedeće 3,4 odsto, što je za 0,2 odsto manje nego u ranijoj prognozi.


Najveći rast među zapadnobalkanskom šestorkom imaće Kosovo – 4,8 odsto ove i sljedeće godine, a zatim Albanija – 3,6 i 3,5 odsto.

Sljedeća po brzini rasta ove godine je BiH s 3,2 odsto, a sljedeće godine bi trebalo da ima privredni rast od 3,4 odsto.

Srbija će ove godine imati rast od tri odsto, dok bi sljedeće trebalo da ima 3,5 odsto.

Za Crnu Goru Svjetska banka predvidja rast od 2,8 i 2,5 odsto, što je isto kao i u prošlok prognozi.

Među zapadnobalkanskom šestorkom, Svjetska banka je smanjila prognozirani privredni rast jedino Makedoniji – na 2,3 odsto ove godine, što je za 0,9 odsto manje nego u ranijoj prognozi, i 2,7 odsto sljedeće, što je za 1,2 odsto manje nego prije, javlja Beta.

Od ostalih zemalja u regionu, najveći rast će imati Rumunija – 5,1 odsto ove, i 4,5 odsto sljedeće godine, zatim Mađarska 4,1 i 3,2 odsto, pa Bugarska s 3,8 i 3,6 odsto. Hrvatska će imati rast BDP-a 2,6 odsto ove godine i 2,7 odsto sljedeće godine.