Vlada odustala od mosta na Verigama?

Podijeli

Nacrt prostornog plana posebne namjene za obalsko područje Crne Gore usklađen je sa svim međunarodnim konvencijama čija je naša zemlja potpisnica, kazao je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović u emisiji TVCG Iz pravog ugla.

On je saopštio i da postoje alternative za planirani most na Verigama, koji je uzbunio domaću stručnu i laičku javnost.


Radulović je objasnio da Nacrt ne dozvoljava gradnju uopšte na 100 metara od obale, a stambene objekte je moguće graditi na udaljenosti od jednog kilometra.

“Umjesto nekadašnjih `fleka` koje su određivale zone gradnje, sada imamo obalni pojas”, istakao je Radulović, prenosi portal RTCG.

Kako je naglasio, posebna pažnja je posvećenja zaštiti životne sredine, te je Nacrt usklađen s pedeseta međunarodnih konvencija, među kojima je i Barselonska, koje je Crna Gora potpisala.

Nakon jednog kilometra od obale svi imaju jednaku šansu za gradnju, ali nakon detaljne razrade. On je istakao i da je svemu prethodila javna rasprava, kao i da zainteresovani građani mogu da dobiju informacije iz niza mapa, koje su javne.

Radulović je kazao da mu nije jasno zašto postoji toliki strah da će Kotor biti uklonjen sa liste UNESCO-a, te da je preporuka Procjene uticaja na kulturnu baštinu (HIA) da se naše alternativa za planirani most na Verigama.

“Mi smo to dali – Luštica, Zelenika, s putem ispod Luštice…Dakle, napravljena je alternativa”.

Ministar je kazao da nije zadovoljan time što je predato samo 2.600 zahtjeva za legalizaciju, jer krajnji rok ističe za mjesec i po.

“Ako se ja budem pitao, neću produžiti rok za legalizaciju. Nijesam zadovoljan odzivom, ali sam mnogo zadovoljniji time koliko je ljudi čulo i krenulo u proceduru”, istakao je Radulović.

Objasnio je da su mnogi čekali posljednji čas da se prijave, tako da je ogroman broj elaborata u katastrima, čeka ovjeru i predaju.

“Ozbiljnu štetu su napravile mnoge političke partije koje su davale dezinformacije”, poručio je ministar.

Kako je istakao, zahtjev za legalizaciju moći će da predaju i oni koji imaju potvrdu da su predali elaborat.