Bayer preuzeo Monsanto za 66 milijardi dolara

Podijeli

Njemačka hemijska i farmaceutska kompanija Bayer saopštila je da je i zvanično postala vlasnik Monsanta, nakon što je bivšim vlasnicima isplatila više od 66 milijardi dolara, odnosno 128 dolara po dionici.

Nakon ove transakcije Bayer postaje jedini akcionar Monsanta, pa se tim akcijama više neće trgovati na berzi u Njujorku, navodi se u saopštenju, prenose agencije.


Iz kompanije ističu da je reč o najvećem pripajanju u istoriji Bayera, ali i najvećem pripajanju do sada u kojem je učestvovao njemački kupac, pretekavši time Daimlerovo pripajanje Chryslera, koji je za tu američku kompaniju platio 36 milijardi dolara.

“Ujedno, ovo je i najveća gotovinska transakcija u istoriji berze, u čijoj je realizaciji, zbog visine transakcije, učestvovalo 20 najvećih banaka, a Bayerov savetnik je bio J. P. Morgan”, napominju iz Bayera.

Monsanto će poslovati kao odvojena kompanija sve dok se ne završi proces prodaje djelova poslovanja BASF-u, a što se očekuje u periodu od dva mjeseca, nakon čega će Monsanto biti u potpunosti pripojen Bayerovom odjelu Crop Science.

U 2017. fiskalnoj godini, Bayer grupa je imala gotovo sto hiljada zaposlenih i ostvarila prodaju u vrijednosti od 35 milijardi eura.

Prema pisanju Reutersa, preuzimanjem američkog proizvođača sjemena i pesticida Monsanta, nastaće globalni gigant sa 115 hiljada zaposlenih i prihodima od oko 45 milijardi eura.

Takođe, spajanjem će ime Monsanto biti ugašeno.