Brisel za Google priprema novčanu kaznu do 11 milijardi eura

Google

Nakon što je prošle godine kažnjen s 2,4 milijarde dolara zbog sprečavanja konkurenata u poređenju cijena na internetu, Googleu prijeti novi udarac iz Brisela.

Kako tvrde upućeni izvori Financial Timesa bliski Evropskoj komisiji, u narednih desetak dana očekuje se objava rezultata istrage Evropske komisije u vezi uslovljavanja proizvođačima mobilnih telefona korišćenje operativnog sistema Android.


Tri istrage

Kako tvrde izvori, evropska komesarka za tržišnu konkurenciju Margret Vestager navodno će objaviti negativno mišljenje u vezi Googleove prakse. Podsjetimo, istraga u vezi dominacije u segmentu operativnih sistema za pametne telefone najvažnija je od tri istrage koje Brisel vodi protiv američkog internetskog diva. Iznos kazne za sada je nejasan. Evropski regulator tržišta može Googleu “odrezati” kaznu i do 11 milijardi dolara, odnosno 10 odsto godišnjih prihoda. No, dosadašnja praksa je pokazala kako se regulator odlučuje za kaznu u donjem dijelu raspona.

Android je operativni sistem koji se koristi u više od 80 odsto pametnih telefona u svijetu. Tu je i ključan izvor Googleovih prihoda u budućnosti, s obzirom na sve raširenije korišćenje mobilnog interneta. Kada je Evropska komisija otvorila tu najosjetljiviju istragu prije dvije godine, objavila je kako sumnja da je Google proizvođačima telefona uslovljavao da korišćenjem Androida preuzmu i njegove aplikacije, poput pretraživača Chrome i trgovine aplikacijama Google Play.

Pogrešno tumačenje

Osi toga, proizvođačima je ponuđen i novac za eksluzivno predinstaliranje Googleovih proizvoda. Time je kompanija, kako tvrde u Briselu, ograničila razvoj konkurentskih operativnih sistema i tržišnu utakmicu s pretraživačem Chrome.

Google je sve te optužbe odbacio. U podnesku u novembru 2016, Google je ocijenio da je Komisija pogrešno protumačila činjenice i nije uključila Apple kao konkurenta Androidu.

Poslovni dnevnik

jun 8, 2018 at 9:59 am