IKEA izbacuje plastične proizvode za jednokratnu upotrebu

Podijeli

Švedski maloprodajni div Ikea najavio je da će do 2020. godine prestati sa prodajom plastične proizvode za jednokratnu upotrebu, prenose britanski mediji.

Prodaja će biti obustavljena u svim Ikeinim trgovinama širom svijeta, a iz švedske kompanije dodaju da će ubuduće kreirati proizvode koji će se moći prepraviti, preprodati i reciklirati, javlja Hina.


Potez švedske kompanije nadovezuje se na najavu Evropske unije da će zabraniti plastične proizvode poput slamki, higijenskih i štapića za miješanje pića i držača balona.

Plastika za jednokratnu upotrebu može teško ugroziti život u morima, napominje BBC.

Najava obustave prodaje plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu sastavni je dio planova Ikee da ubuduće u proizvodnji koristi isključivo obnovljive materijale kao i one koji se mogu reciklirati. Žele i da do 2025. potpuno eliminišu emisiju štetnih gasova.

U planu je i povećanje ponude bezmesnih jela i grickalica u Ikeinim restoranima.

“Zbog naše veličine i globalnog dosega, imamo priliku da inspirišemo više od milijardu ljudi i omogućimo im da žive bolje, u okviru granica koje naša planeta može podnijeti”, kazao je izvršni direktor Inter Ikea Groupa, Torbjorn Lof.

“Ustrajavamo u namjeri da preuzmemo vodeću ulogu u saradnji sa svima – od dobavljača sirovina sve do naših klijenata i partnera”, dodao je Loof.