Kineski investitori “bacili oko” na luke u Zadru i Rijeci

Podijeli

Hrvatska je zainteresovana za uspostavljanje direktne avionske linije prema Kini, a kineska strana, uz Pelješki most, iskazuje interes za zadarsku i riječku luku, kazao je državni sekrerar u Ministarstvu mora, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Mihotić.

Na četvrtom ministarskom sastanku Kine i 16 zemlja centralne i istočne Evrope (CEEC), održanom u četvrtak u kineskom gradu Ningbou, naglasak je stavljen na direktnu saradnju s Kinom, naveo je Mihotić u razgovoru za Hinu nakon tog sastanka.

“U ovom trenutku ta saradnja odnosi se na nekoliko projekata. Prije svega tu je Pelješki most, gdje je po prvi put jedna kineska komanija na javnom tenderu dobila projekt koji se finansira sredstvima EU”, rekao je.

Po njegovim riječima, Kina je dobijanjem tog projekta dobila priliku da se uključi na EU tržište vezano za realizaciju i drugih velikih infrastrukturnih projekata koji će u budućnosti biti najvećim dijelom finansirani sredstvima iz EU fondova.

“Očekujemo da u roku od 70 dana nakon potpisa ugovora oni dođu na gradilište i započnu radove”, naglasio je Mihotić.

Ugovor za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a) potpisan je 23. aprila, između predstavnika Hrvatskih cesta i kineskog konzorcijuma China Road and Bridge Corporation, a 85 odsto prihvatljivih troškova finansira se iz EU sredstava

Mihotić je naglasio da je kineska strana zainteresovana i za ulazak u suvlasništvo Luke Zadar.

“Luka Zadar ovih dana potpisuje ugovor s kineskim partnerima o suvlasništvu. To je za kinesku stranu logistička tačka preko koje bi širili svoju trgovinu ne samo na hrvatsko, već i evropsko tržište”, naveo je Mihotić.

Kineski investitori planiraju ući u vlasništvo zadarske luke i u prvoj fazi uložiti 215 miliona kuna.

Interes za saradnju Kina iskazuje i za Luku Rijeka, kaže Mihotić.

“Najavili smo im da će uskoro biti objavljen tender za terminal u Luci Rijeka, koji će se moći preuzeti u koncesiju. Sasvim sigurno će i kineske firme biti zainteresovane”, smatra Mihotić i navodi da su se o tome raspitivali i u najvećoj kineskoj luci, Ningbou.

Dodao je da je Hrvatska iskazala interes za direktnu avio vezu s Kinom, što bi doprinijelo povećanju dolazaka turista u Hrvatsku s tog ogromnog tržišta.

“I druge zemlje centralne i istočne Europe pokazale su interes za tim. Naša je želja da se to ostvari. Pokušaćemo da vidimo koje su kompanije zainteresovane da to realizuju”, istakao je on.