Ova Beograđanka će narednih pet godina kontrolisati šefove 5.700 američkih banaka

Podijeli

Zakletvom položenom u utorak na čelo američke agencije koja nadzire rad više od pet hiljada tamošnjih banaka imenovana je Jelena McWilliams, Beograđanka koja je još kao osamnaestogodišnjakinja emigrirala u Sjedinjene Američke Države.

McWilliams je krajem prošle godine kandidovao američki predsjednik Donald Tramp, a nakon što je krajem maja dobila i potvrdu Senata, ovih dana završena je procedura kojom je McWilliams zasjela na čelo Federal Deposit Insurance Corporationa (FDIC).


FDIC je pandan našem Fondu za zaštitu depozita. Institucija se bavi osiguravanjem štednih depozita, nadzorom banaka, a ima i ulogu svojevrsnog stečajnog upravnika za propale banke. Ta agencija je osnovana još 1933. godine, a prema posljednjim podacima, neto dobit u više od 5600 banaka, čijim štedišama FDIC osigurava ušteđevinu, samo u prvom tromjesečju ove godine iznosila je čak 56 milijardi dolara, piše Jutarnji list.

Jelena Obrenić rođena je 1973. u Srbiji i, prema pisanju The Wall Street Journala (WSJ), u SAD je stigla u sklopu programa srednjoškolske razmjene ‘s 500 dolara u džepu u trenutku kad su Jugoslaviju zahvatili konflikti koji će razoriti državu’.

Odrasla je ‘gledajući ‘Dallas’ i ‘Dinastiju’, što joj je dalo uvid u život u SAD-u, i osjećala je da je rođena s krive strane željezne zavjese’, dodaje WSJ.

Nakon završetka srednje škole Jelena je nastavila obrazovanje na poznatom kalifornijskom Univerzitetu u Berkeleyju, na kojem je diplomirala političke nauke, a nakon toga je na pravnom fakultetu istog univerziteta stekla titulu pravnice.

Na početku karijere bavila se korporativnim pravom za tehnološke kompanije u pravničkoj kompaniji Morrison & Foerster u Palo Altu u Kaliforniji, da bi kasnije prešla u Hogan Lovells u Vašington.

Pozivajući se na izjave njenih prijatelja, WSJ piše da je McWilliams oduvijek željela raditi na nekoj od pozicija koje imenuje američki predsjednik.

Pravničku karijeru nastavila je u javnoj upravi 2007. godine, kad je prešla u Federal Reserve, američku centralnu banke. Politici se dodatno približila 2010, kad je postala savjetnica u odborima američkog Senata, gdje je radila šest godina. Na čelnu poziciju FDIC-a došla je ponovo iz korporativnog sektora jer je od početka 2017. do maja ove godine bila glavna sekretarka i šefica pravnih poslova za banku Fifth Third Corp.

Prema pisanju američkih medija, McWilliams je proteklu deceniju provela strpljivo u sjenci, gradeći karijeru kao savjetnica republikanskih zastupnika. Radila je na zakonskim predlozima koji su trebali da olabave stroga pravila za finansijske institucije koja je nakon finansijske krize uvela vlada predsjednika Baraka Obame. Sadašnji predsjednik Tramp upravo je borbu protiv stroge regulative postavio kao jedan od glavnih stupova svoje politike.

WSJ je lani Jelenu McWilliams opisao kao ‘tihu silu koja godinama oblikuje politiku republikanaca prema bankovnoj industriji’. Samohrana majka kćeri, koja je u međuvremenu i roditelje preselila u SAD, McWilliams bi na čelu FDIC-a trebalo da provede idućih pet godina.

Na šefovskoj poziciji smijenila je Martina Gruenberga, a on je predsjednik FDIC-a postao krajem 2012. McWilliams je prilikom imenovanja izjavila kako je ‘čast i privilegija’ stići u FDIC te da se ‘veseli bliskom radu’ s članovima vijeća koje vodi agenciju. Zahvalila je i Gruenbergu na njegovoj ‘predanosti i vođstvu’.