Najbogatiji Crnogorac ima 63 miliona eura na računima

Podijeli

Na kraju prošle godine u Crnoj Gori je bilo 64 građanina sa bankarskim depozitima preko jednog miliona eura.

“Najveći pojedinačni deposit građana u bankarskom sistemu iznosio je 63,3 miliona eura”, saopštili su ranije iz Centralne banke, dodajući da se imena najbogatijih građana ne mogu saopštiti jer to zabranjuje član 84 Zakona o bankama.

Prema podacima CBCG, broj milionera raste raste iz godine u godinu pa ih je u 2107. bilo deset više nego godinu ranije.

Gledano regionalno, u Hrvatskoj je prema tamošnjim podacima, prošle godine živjelo čak 22 hiljade milionera (eurskih), koji na štednim računima čuvaju 7,35 milijardi eura.

U Srbiji ima oko 18 hiljada milionera, a u BiH je 600 građana imalo štednju veću od milion konvertibilnih maraka (pola miliona eura).

Milionski i drugi ulozi u Crnoj Gori su zaštićeni, pa po pripremljenim izmjenama zakona o zaštiti depozita ta zaštita će biti i povećana, podsjeća Pobjeda.

Direktor Fonda za zaštitu depozita Predrag Marković u intervjuu Pobjedi nedavno je kazao da je garantovani depozit u slučaju da dođe do stečaja i likvidacije neke od banaka 50 hiljada eura do ulaska Crne Gore u EU. Ali se izmjenama zakona, koji je na javnoj raspravi, u određenim slučajevima povećava na 80 hiljada eura.

Domaće kompanije, odnosno pravna lica na računima u inostranstvu na kraju prošle godine imala su 11,6 miliona eura, rečeno je Pobjedi iz Centralne banke. Iz CBCG su se ogradili da je to podatak koji su dostavile same kompanije.

“Podatak je baziran na izvještajima koje su dostavila rezidentna pravna lica – navedeno je u objašnjenju regulatora. I dalje je tajna koliko građani Crne Gore imaju na računima u inostrastvu, jer po zakonu to nijesu dužni nikom da prijavljuju. Iz Centralne banke objašnjavaju da su kompanije dužne da prijavljuju svoj konto na računima u inostranstvu na osnovu Odluke o vođenju posebne evidencije o tekućim i kapitalnim poslovima sa inostranstvom”, naveli su iz CBCG.