Bolja naplata poreza, devet miliona iznad plana

Podijeli

Ukupna bruto naplata prihoda koje administrira Poreska uprava Crne Gore u maju je iznosila više od 81,9 miliona eura, što je devet miliona eura iznad ostvarenja iz maja prošle godine, odnosno pet miliona eura iznad plana naplate, saopšteno je danas iz te ustanove.

Naplata poreza na dodatu vrijednost ukupno je iznosila više od 17,4 miliona, što je četiri miliona eura iznad plana naplate i ostvarenja iz maja 2017. godine.


“Takođe, kod naplate poreza na dobit pravnih lica u iznosu od 3,6 miliona eura zabilježen je rast od čak 40 odsto u odnosu na isti period 2017. godine, odnosno 32 odsto u odnosu na plan”, navode u PU.

Rast naplate zabilježen je i kod doprinosa za obavezno socijalno osiguranje i koncesionih naknada. Posmatrajući period od prvih pet mjeseci 2018. godine, ostvarena je ukupna bruto naplata u iznosu od više od 400 miliona eura, što je za čak 48,5 miliona eura iznad ostvarenja iz istog perioda prošle godine, odnosno 32,5 miliona eura iznad plana naplate za ovaj period.

U strukturi naplate izdavaja se naplata PDV-a u iznosu od skoro 88,2 miliona, koja je 19 miliona eura iznad ostvarenja iz istog perioda 2017. godine, poreza na dobit skoro 46,77 miliona-devet miliona eura iznad ostvarenja iz istog perioda prošle godine, doprinosa za obavezno socijalno osiguranje više od 183,05 miliona-13 miliona eura više nego u istom periodu 2017. godine, poreza na dohodak fizičkih lica više od 57,33 miliona, što je četiri miliona eura iznad ostvarenog u istom periodu prošle godine, kao i koncesionih naknada u iznosu od više od 11,94 miliona, što je za milion i po eura iznad ostvarenja iz istog perioda 2017. godine.

“Imajući u vidu početak turističke sezone svi resursi Poreske uprave usmjereni su na praćenje regularnosti poslovanja obveznika, u cilju suzbijanja sive ekonomije i proširenja poreske osnovice, a poreski obveznici upoznati su sa odredbama propisa koji predviđaju sankcionisanje svih oblika nelegalnog poslovanja neselektivan prostup i uz nultu stopu tolerancije”, zaključuju u PU.

Uz intenzivne aktivnosti svih službi Poreske uprave, od uslužnog segmenta do inspekcijskog nadzora, očekuje se da će tokom sezone biti ostvareni planovi naplate za ljetnje mjesece, u kojima se očekuje, uz decembar i mart, najveći iznos poreskih prihoda, i to od više od 90 miliona eura po mjesecu.