Otpustio 13.000 ljudi, pa dobio otkaz

Podijeli

Izvršni direktor britanske telekomunikacijske kompanije BT, Gejvin Paterson otići će ove godine s čelne pozicije, izgubivši povjerenje menadžmenta u sposobnost sprovođenja restrukturiranja.

Patterson vodi BT već pet godina, a prošlog mjeseca je najavio otpuštanje 13.000 zaposlenika u pokušaju ublažavanja problema kao što su pojačana konkurencija, slabo poslovanje sektora za IT usluge, rastući dug za penzione doprinose i kritike plana razvoja širokopojasne mreže, prenosi Poslovni dnevnik.


Međutim, neispunjavanje ciljanog prihoda i najave da u idućih nekoliko godina dobit BT-a praktično neće rasti, spustila je cijenu akcije BT-a na šestogodišnji minimum, a Patersonovu fotelju opasno zaljuljalo.

Predsjednik kompanije Jan du Plesis izjavio je kako je menadžment podržao Patersonovu strategiju, ali ne vjeruje da je može sprovesti.

“Potrebna je promjena vođstva kako bi se ispunila strategija” kazao je du Plesis.

Potraga za nasljednikom već je počela, objavio je BT, koji očekuje da će novi šef preuzeti dužnost u drugom polugodištu.

Analitičari vjeruju da će novi šef biti izvan BT-a, iako je favorit i finansijski direktor Sajmon Lot. U Patersonovom mandatu, dionica BT-a izgubila je 40 odsto vrijednosti, a po objavi vijesti o njegovom odlasku u petak ujutro na Londonskoj berzi skočila je više od dva odsto.