Soroš izvrijeđao Trampa: On je narcis koji bi mogao uništiti svijet

Podijeli

Džordž Soroš, američki milijarder, investitor i donator, nastavlja sa svojom medijskom ofanzivom prema američkom predsjedniku Donaldu Trampu, a ovaj put ga ja u intervju za Washington Post nazvao “ultimativnim narcisom koji je voljan uništiti svijet kako bi zaštitio svoj narcizam”.

Dodao je i da će u slučaju da Demokratska stranka dobije parlamentarne izbore na jesen i ostvari takvu većinu u Kongresu i Senatu da bi mogla pokrenuti i realizovati proceduru opoziva predsjednika, podržati takvu inicijativu.


Jutarnji list podsjeća da je Soroš, prema informacijama američkog Centra za odgovornu politiku, donirao predsjedničku kampanju Hilari Klinton, a prema izvještajima Wall Street Journala nakon Trampove pobjede je izgubio na tržištima kapitala stotine miliona dolara. No, Soroš bi vjerovatno i bez tih gubitaka kritikovao politiku Trampa koja se zasniva na nacionalističkoj retorici i protekcionizmu.

Soroš lično, kao i njegova Fondacija za otvoreno društvo, koja je osnovana početkom 90-tih godina prošlog vijeka kako bi podsticala liberalnu demokratiju u državama bivšeg komunizma, na meti su autoritarnih režima u Mađarskoj i Rusiji.

“Što je veća opasnost, što je veća prijetnja, više se osjećam da joj se moram suprotstaviti. U tom smislu, da, udvostručio sam svoje napore”, kazao je 87-godišnji Soroš u intervjuu za Washington Post.