U Britaniji više tehnoloških ulaganja nego u cijeloj EU

Podijeli

Velika Britanija i dalje je vodeća evropska destinacija za investitore u tehnološke kompanije privlačeći tri puta više kapitala u posljednje dvije godine od bilo koje druge evropske države.

Prema podacima iz istraživanja kompanije London & Partner objavljenog u petak, od odluke o izlasku iz Evropske unije britanske kompanije su dobile više od pet milijardi funti iz fondova rizičnog kapitala, što je više nego što su prvi pratioci dobili zajedno, prenosi Reuters. Naime, u Njemačku se slilo 2,15 milijardi funti, u Francusku 1,55 milijardi funti, a u Švedsku 644 miliona funti.


Ove cifre dobijaju na težini kada se zna da su američki tehnološki divovi, poput Amazona, Facebooka i Googlea proširili svoje poslovanje nakon referenduma o članstvu u Europskoj uniji. Najviše ulaganja privlače kompanije sa sjedištem u Londonu u koje je otišlo 80 odsto kapitala koji se došao u britanski tehnološki sektor. U London & Partnersu ističu kako prijestonica privlači investitore zbog mogućnosti razvoja najmodernijih tehnologija u brzorastućim sektorima, ako što je vještačka inteligencija, IT sigurnost i fintech.

“Londonski tehnološki sektor važan je izvor radnih mjesta i rasta za ekonomiju grada i ključan je u nastavku privlačenja najboljih talenata i investicija iz cijelog svijeta nakon Brexita”, izjavio je gradonačenik Sadik Kan. Ove sedmice održaće se skup London Tech Week koji će, kako se očekuje, posjetiti više od 50.000 investitora, preduzetnika i tehnoloških lidera.

Vladini podaci objavljeni sredinom prošle sedmice pokazali su da je britanski digitalni sektor u 2016. izvezao usluga za 39 milijardi funti, 22 odsto više nego godinu ranije. Radi daljnje podrške razvoju tehnološkog sektora britanska vlada je u Digitalnoj i industrijskoj strategiji najavila ulaganje gotovo milijardu funti u vještačku inteligenciju, “konkurentne poreske olakšice” za kompanije te izdvajanje 2,4 odsto BDP-a za istraživanje i razvoj.