Zašto je bitna fizioterapija

Podijeli

Fizikalna terapija pruža usluge ljudima u cilju razvijanja, održavanja i obnavljanja maksimalne funkcionalne pokretljivosti i funkcionalne sposobnosti u svim životnim dobima.

Fizioterapija se bavi prepoznavanjem i povećavanjem mogućnosti pokreta unutar područja unapređenja, prevencije, tretmana i rehabilitacije.


Fizioterapija ili fizikalna terapija je usluga koju obavlja, vodi ili nadgleda fizioterapeut a sastoji se od procjene, utvrđivanja funkcionalnog statusa (fizioterapeutska dijagnoza), planiranja, intervencije i evaluacije.

Fizioterapija uključuje interakciju između fizioterapeuta, pacijenta ili klijenta i porodice/staratelja.

Fizioterapijski postupak koji počinje procjenom s posebnom pažnjom na posturalne odnose tj. držanje tijela uključujući kardiorespiratorni, nervni i mišićni potencijal kao i samu mogućnost pokreta, osnova je određivanja stvarnog problema i strategije intervencije te je dosljedna bez obzira na okolnosti pod kojima je praktično preduzeta. Ove okolnosti će varirati s obzirom na to bavi li se fizioterapija unapređenjem zdravlja, prevencijom, tretmanom ili rehabilitacijom.

Procjena uključuje pregled pojedinca ili grupe koja počinje upoznavanjem s ljekarskom dokumentacijom. Kroz razgovor s pacijentom/klijentom o problemu sa stvarnim ili potencijalnim oštećenjima, funkcionalnim ograničenjima, nesposobnostima ili drugim stanjima zdravlja uzima se anamneza. Dodatnim screeningom i upotrebom posebnih testova i mjerenja, sintetizuje se kliničko zaključivanje i postavlja se fizioterapeutska dijagnoza.


Fizioterapeutska dijagnoza može biti izražena terminima poremećaja u pokretu ili može obuhvatati kategorije oštećenja, funkcionalnih ograničenja, nesposobnosti ili sindroma.

Planiranje počinje određivanjem potrebe za intervencijom i normalno vodi razvoju plana intervencije, uključujući mjerive rezultate ciljeva dogovorenih u saradnji s pacijentom/klijentom, porodicom ili starateljem. Alternativno može dovesti do upućivanja drugom stručnjaku u slučajevima koji nijesu prikladni za fizioterapiju, odnosno nijesu u djelokrugu rada fizioterapeuta.

Kako izgleda fizioterapeutski pregled

Profesionalno posmatranje tijela i njegove potrebe za pokretljivošću od strane fizioterapeuta, čini osnovu za utvrđivanje fizioterapeutske dijagnoze i strategije intervencije, i ono je uvijek isto bez obzira na institucije u kojima se praksa sprovodi.

Fizioterapeut bi trebalo da razumije cjelokupnu aktivnu patologiju koja dovodi pojedinca na fizikalnu terapiju, zajedno s bilo kojom paralelnom patologijom koja može postojati. Ovo razumijevanje uključuje vrstu problematike koja je generalno povezana s patologijom, predviđanjem rezultata ili prognozom, i što je najbitnije, vrstu problema koji uzrokuju patologiju a koji mogu biti minimizirani ili ublaženi kroz fizioterapijsku intervenciju.

Oštećenja su problemi pacijenta najčešće uočeni tokom pregleda. Uključuju, ali ne ograničavaju se na: smanjenje snage, opsega pokreta, izdržljivosti, ravnoteže ili poremećaja u načinu hoda. Kada je identifikovano oštećenje, fizioterapeut upoređuje poznatu aktivnu patologiju ako je hronična. Bilo koji nesrazmjer mora biti osmotren pažljivo kako bi se utvrdilo postoji li neka druga patologija i ako je potrebno indicirati ljekarsko dodatno dijagnostičko testiranje.

Tokom pregleda, fizioterapeut određuje funkcionalno ograničenje i nesposobnost pacijenta. FT može raspoznati kada pacijent ima nemogućnost izvođenja ili teškoću obavljanja aktivnosti, kao i značajke patologije koje najviše smetaju pacijenta.

Pregled u ordinaciji Balans

Ordinacija Balans nudi usluge pregleda fizijatra za odrasle i djecu sa fizikalnim liječenjem bolova u vratu i duž kičmenog stuba, zatim bolova u kukovima i koljenima, povreda, nepravilnog držanja, liječenja skolioze po metodi Schrot, tortikolisa, deformiteta stopala i slično… Zakažite pregled odmah na 067 260 997 ili pišite na [email protected].

Ordinacija Balans se nalazi u Nikšiću, Ulica Milovana Pekovića br. 2 (nova zgrada iza zgrade ŠIK Javorka)

Za potrebe ovog teksta korišćen je materijal Hrvatske komore fizioterapeuta