Dan za danom: Ova sedmica je veoma važna za svjetsku ekonomiju

Ilustracija (Paul Lachine)

Američki predsjednik Donald Tramp sastao se sa sjevernokorejskim vođom Kim Džong Unom, a Vladimir Putin sa saudijskim princem Muhamedom bin Salmanom.

Britanski parlament glasa o predlogu zakona o Bregzitu… – pred nama je vjerovatno najvažnija nedjelja za svjetsku ekonomiju u godini, a ovo su događaji koji će je, prema Bloombergu, obilježiti.


Ponedjeljak

Investitori prvi put imaju priliku da daju ocjenu o onome što se događalo na samitu G7, koji se završio tako što je američki predsjednik Donald Tramp napao saveznike na Tviteru, podrio organizaciju i vjerovatno uzrokovao nova trgovinska trvenja.

Utorak

Tramp i sjevernokorejski lider Kim Džong Un sastaju se u Singapuru. Tramp je prošle nedjelje izjavio da očekuje „veliki uspjeh“ i eventualno potpisivanje sporazuma s Kimom kojim će Korejski rat zvanično biti okončan.

Zakon o Brexitu vraća se u Donji dom britanskog parlamenta, nakon što je u Domu Lordova usvojeno 15 amandmana. Ministri će pokušati da nađu kompromis kako bi pobijedili zagovornike EU.

Srijeda

Američke Federalne rezerve po drugi put će povećati referentnu kamatnu stopu u ovoj godini. Predsjednik Džerom Pauel održaće konferenciju za štampu i zajedno s kolegama, predstaviti projekcije prema kojima će ove godine vjerovatno biti četiri, a ne tri povećanja kao što je nagoviješteno u martu.

U Italiji će aukcija državnog duga biti još jedna prilika za investitore da reaguju na izbor populističke vlade i najavljena velika povećanja troškova.

Evropska centralna banka privodi kraju program za kupovinu obveznica, a akteri ove politike održače prve zvanične razgovore o tome kada i kako to da urade. Oko trećina učesnika Blumberovog istraživanja predvidjela je da će Mario Dragi na ovaj dan odrediti krajnji rok za kupovinu, dok je 46 odsto njih reklo da će sačekati jul.

Vladimir Putin i Muhamed bin Salman, moćni saudijski prijestolonosljednik sastaju se na otvaranju Svjetskog prvenstva u fudbalu. Susret će uticati na globalno tržište nafte, s obzirom da se održava nedjelju dana prije samita OPEC-a u Beču, što će za dvojicu lidera biti posljednja prilika da izglade moguće nesuglasice u vezi sa povećanjem ekspoatacije nafte.

Petak

Banka Japana i dalje kupuje ogromne količine japanskih državnih obveznica i vjerovatno će tako nastaviti. Podaci pokazuju da su još daleko od zacrtanog cilja od dva odsto inflacije i da se obim ekonomije smanjio u prvom kvartalu.

Ruska centralna banka definisaće kamatnu stopu sa ekonomistima, a trenutno nema nagovještaja promjene referentne kamatne stope od 7,25 odsto, iako postoji mogućnost smanjenja.

Blic

jun 12, 2018 at 8:59 am