Deset najskupljih gradova svijeta: U top 5 čak četiri iz Švajcarske

Karakas, Venecuela

Svjetski poznata konsultantska kuća, ECA International, koja se bavi prikupljanjem i plasmanom podataka o kvaliteti i cijeni života u preko 400 gradova širom svijeta objavila je godišnju listu najskupljih svjetski gradova za život, prenosi Business Insider.

Prilikom kreiranja liste uključeni su svi parametri, od cijene dnevne potrošačke korpe, troškova smještaja, odjeće, duvanskih i alkoholnih proizvoda, cijene obroka u restoranima, pa sve do troškova stanovništva na rekreacijske aktivnosti i potrošnje u slobodno vrijeme.


Među 50 najskupljih gradova uvrstila su se samo tri američka grada, dok su evropski gradovi dominirali vrhom ljestvice.

Pravo iznenađenje svakako je grad koji je zasjeo na prvo mjesto kao i činjenica da su se čak četiri švajcarska grada našla u top 5 najskupljih gradova svijeta, prenosi Jutarnji.

Trenutna ekonomska situacija u Venecueli primarni je razlog zašto se glavni grad Karakas našao na prvom mjestu ove liste. Naime, venecuelanska ekonomija optrećena je strašnom inflacijom pa je tako u martu ove godine zabilježen rast od čak 7.000 posto. Osim toga, cijene dobara i dalje rastu zbog negativnih ekonomskih i političkih trendova.

1. Karakas, Venecuela

2. Cirich, Švajcarska

3. Ženeva, Švajcarska

4. Bazel, Švajcarska

5. Bern, Švajcarska

6. Luanda, Angola

7. Tokio, Japan

8. Seul, Južna Korea

9. Oslo, Norveška

10. Šangaj, Kina

jun 12, 2018 at 5:06 pm