EBRD forsira privatizaciju Komercijalne banke

Podijeli

Potpredsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Alen Piju rekao je da ta banka kao suvlasnica Komercijalne banke razgovara s Vladom Srbije o njenoj privatizaciji.

“Započeli smo razgovore sa srpskom vladom o privatizaciji banke kako bismo osigurali stabilnost bankarskog sistema u Srbiji”, rekao je Piju novinarima u Beogradu, javlja Beta.


I ranije je EBRD insistirao na priči o prodaji svog i državnog udjela u ovoj banci koja posluje i u Crnoj Gori, sa sjedištem u Budvi.

Rekao je da je EBRD spremna i da finansira razvoj beogradskog Aerodroma “Nikola Tesla” preko kredita francuskom “Vansiju” koji će u narednih 25 godina biti koncesionar beogradskog aerodroma.

U okviru programa “Zeleni inovativni vaučeri” EBRD je danas malim i srednjim firmama u Srbiji dodijelila 11 vaučera po 14.000 eura, kao podrška “zelenim” tehnologijama koje doprinose zaštiti životne sredine i korišćenju energije iz obnovljivih izvora.

Do sada je EBRD sa ukupno 300.000 eura vaučerima podržala 21 projekat, a u sljedećem ciklusu će nagraditi još petnaestak čime bi nagradni fond te banke bio uvećan na 500.000 eura.