London više nije najpoželjnija ulagačka destinacija u Evropi

Podijeli

Pariz je pretekao London kao najatraktivnija destinacija za strane ulagače, pokazuje istraživanje konsultantsko-revizorske kuće Ernst & Young (EY), što se dogodilo po prvi put u 15 godina, odnosno otkad EY sprovodi to istraživanje.

Promjena u poretku na evropskom kontinentu je, s jedne strane, znak uticaja referendumske odluke Velike Britanije o izlasku iz Evropske unije – Brexita, a s druge pak takozvanog “Macron efekta”, odnosno reformi francuskog predsjednika Emanuela Makrona, naklonjenih poslovnom sektoru.


U istraživanju, u kojem su korišćeni i podaci EY-a i IBM-a za 2017. godinu, učestvovale su 502 kompanije, a francusku prijestonicu kao najpoželjniju destinaciju za direktna strana ulaganja (FDI) odabralo je 37 odsto ispitanih, dok se za London odlučilo njih 34 odsto, prenosi Hina.

Gledana kao cjelina, Velika Britanija je u 2017. godini ostala vodeća evropska destinacija za direktna strana ulaganja, s 1.205 od ukupno 6.653 novih takvih projekata u Evropi, ispred Njemačke s 1.124 projekta i Francuske s 1.019 FDI projekata.

No, ta brojka je u slučaju Francuske u jednoj godini skočila za 31 odsto, dok je rast broja ulagačkih projekata u Britaniju zabilježio usporavanje, te je bio tek šest odsto veći nego u 2016. godini.

Ovo je prvi put od 2003. godine da je Pariz nadmašio London, odnosno od kada se provodi godišnje istraživanje. Na trećem mjestu se našao Berlin, a na četvrtom Frankfurt.

“Velika Britanija osjeća uticaj Brexita”, ocjenuje se u izvještaju.

“Ulaganja su usporila nakon finansijske krize 2008. godine, ali Francuska sada hvata priključak, dijelom zahvaljujući Brexitu”, dodaje se te navodi da su reforme predsjednika Makrona tržište rada učinile fleksibilnijim.