Ministri Francuske i Njemačke bez dogovora o reformi eurozone

Podijeli

Pariz i Berlin su riješeni da brzo nađu kompromis o reformi eurozone, rekao je izvor iz francuske vlade poslije maratonskog sastanka minstara finansija dve zemlje.

Ministri Bruno Le Mer i Olaf Šolc su u jednom pariskom hotelu razgovarali gotovo 14 sati, naveo je taj izvor za Frans pres. Oni ipak nijesu postigli dogovor.


Izvor je rekao da su razgovarali o svim nerihešenim pitanjima i da je ostvaren značajan napredak ali da ima još posla prije nego što se slože oko zajedničke mape puta.

“Kao i ranije nema dogovora ni oko čega dok ne bude dogovora o svemu”, dodao je taj izvor, javlja Beta.

Dva ministra će ponovo razgovarati naredne nedjelje, vjerovatno uz pomoć video-veze, prije samita EU koji će se baviti reformom eurozone, krajem mjeseca u Briselu, dodao je taj izvor.

Le Mer je u petak pozdravio ustupke koje je objavila Angela Merkel u vezi s reformom eurozone, ali je pozvao Njemačku da učini više.

Njemačka kancelarka je početkom juna u principu prihvatila investicioni budžet za eurozonu ali je pominjala ograničenu sumu od nekoliko desetina milijardi eura, što je daleko manje nego što hoće francuski predsjednik Emanuel Makron.

Merkel je potom detaljno izložila njemački predlog o stvaranju Evropskog monetarnog fonda da bi se zemljama u fninansijskoj krizi pomoglo, uz stroge uslove i nadozor država-članica.