Nurković od Kineza traži da ubrzaju pripreme za priključni put i naplatnu rampu Smokovac

Nurković u obilasku gradilišta (Arhivska fotografija, Vlada CG)

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković i predsjednik kineske kompanije CRBC-a Lu San kazali su da je prva dionica autoputa test za obje strane da li će i pod kojim uslovima nastaviti saradnju i na drugim dionicama autoputa Bar-Boljare.

On su to saopštili tokom sastanka na devetom Međunarodnom forumu za investicije i građevinu, koji se održava u distriktu Makao u Kini.

Resorni ministar je insistirao da CRBC u najkraćem roku završi preostale obaveze oko izrade projektne dokumentacije za priključni put i naplatnu rampu Smokovac, trajno napajanje strujom i vodosnadbijevanje, kako bi započeli razgovore oko rješavanja ovih pitanja.

“Zadovoljan sam kvalitetom izvedenih radova, koji su po najvišim evropskim standardima”, kazao je Nurković, ali je insistirao da centrala CRBC-a pruži veću podršku preduzeću koje izvodi radove na autoputu u Crnoj Gori, kako sa povećanjem broja radnika i opreme, tako i logistikom u drugim segmentima, kako ne bi došlo do pomijeranja ugovorenih rokova.

Nurković je iznio očekivanja, na osnovu obećanja koja je do sada dobijao tokom susreta sa visokim zvaničnicima iz Kine, kao i najodgovornijim ljudima iz CRBC-a, da će prva dionica autoputa Smokovac-Uvač-Mateševo, biti završena na ugovoreni način i u ugovorenom roku.

Predsjednik CRBC-a je kazao da će pružiti punu podršku za uspješnu realizaciju ovog, kako za Crnu Goru, tako i za njihovu kompaniju izuzetno važnog objekta, koji je na vrhu prioriteta, jer predstavlja referencu za evropsko tržište, kako u pogledu postizanja standarda, tako i u pogledu poštovanja ugovorenih obaveza.

Tokom posjete Kini, Nurković je obišao najduži most na svijetu, Zhuhai-Makao most, preko mora, dužine 55 km, sa tunelom ispod mora dužine oko šest kilometara. Most je najvećim dijelom sagradila CCCC, majka kompanija CRBC-a.

jun 12, 2018 at 12:35 pm