Stopa nezaposlenosti pala zbog zdravstvenog osiguranja

Podijeli

U Crnoj Gori, posljednjih pola godine, zabilježena su pozitivna kretanja na tržištu rada, koja se reflektuju kroz smanjenje broja nezaposlenih. Zbog sezonskog zapošljavanja taj trend se očekuje i u narednom periodu, saopštili su iz Zavoda za zapošljavanje.

Prema podacima, od 11. juna, na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore nalazi se 43.485 nezaposlenih, što je u odnosu na isti period prošle godine (kada je evidentirano njih 47.140) manje za 3.655 lica ili 7,75 odsto.


“Stopa registrovane nezaposlenosti iznosi 18,74 odsto, dok je lani u istom periodu bila 20,32 odsto”; saopštili su iz ZZZCG. Objašnjavaju da na smanjenje nezaposlenosti utiče više razloga, prije svega prestanak primjene propisa koji su omogućavali ostvarivanje nekog prava po osnovu čekanja na evidenciji biroa rada.

“Od maja prošle godine građani Crne Gore više ne ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu preko Zavoda za zapošljavanje, već direktno kod Fonda za zdravstveno osiguranje. Posljedica je smanjenje broja novoprijavljenih”, pojasnili su iz ZZZCG, prenosi portal RTCG.

Zavod je, kako navode, prestao da vodi evidenciju o 3.000 osoba uključenih u Program stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem, jer nijesu aktivni tražioci posla, već su angažovani kod konkretnog poslodavca.

Poslodavci su do 11. juna oglasili 15.351 slobodno radno mjesto.

Kao regulator odnosa na tržištu rada, Zavod koncipira i realizuje niz programa i mjera aktivne politike zapošljavanja.

“Već treću godinu Zavod realizuje program aktivne politike zapošljavanja „Stop sivoj ekonomiji“. Ove sezone obezbijeđeno je osposobljavanje i zapošljavanje 180 visokoškolaca, mlađih od 30 godina. Osim pomoći pri rješavanju problema nezaposlenosti mladih i podrške u suzbijanju neformalne ekonomije, ovim programom afirmiše se fleksigurnost, odnosno fleksibilnost tržišta rada zasnovana na sigurnosti zaposlenja, ali ne i radnog mjesta”, saopšteno je iz ZZZCG.

Podsjećaju i da se grant šemom, vrijednom 1,5 miliona eura, finansira se 25 projekata profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja lica sa invaliditetom, u koje je uključeno njih 182, od kojih će 138 biti zaposleno tokom trajanja projekta.

“Kroz programe javnih radova, od početka godine, uključeno je 747 lica iz evidencije nezaposlenih. U toku je angažovanje još 100 osoba iz kategorije teže zaposlivih u javni rad „Neka bude čisto“, zaključuje se u saopštenju ZZZCG.