Najveće kripto-firme pobjegle van Slovenije

Spomenik bitcoinu u Kranju (Ilustracija)

Slovenija se smatra jednim od vodećih zemalja u uvođenju blockchain tehnologije i na tom području pojavio se veliki broj preduzetnika koji su iskoristili talas euforije i kod kuće i u inostranstvu prikupili milione eura startup novca za razvoj svojih digitalnih rješenja.

Samo u posljednje dvije godine na ICO-ima su prikupili skoro 200 miliona eura, piše portal Siol.net a prenosi Poslovni. Neke slovenačke projekte, kao što su Viberate i InsurePal, kao vrlo perspektivne prepoznala je globalna zajednica i njihova vrijednost danas se već mjeri u desetinama miliona eura.


Međutim, portal je nakon pregleda poslovanja nekih od najistaknutijih slovenačkih kripto-kompanija zaključio da većina njih prošle godine nije ostvarila značajnije prihode, jer se za sada bave razvojem rješenja ili pokušavaju ostvariti neki promet. Takođe, ono što je najviše zabrinjavajuće, da su najuspješniji projekti, koji imaju nekoliko desetina zaposlenih, već preselili u poreske oaze i globalne finansijske centre, dok su u Sloveniji sjedišta zadržale uglavnom manje firme. Usto, u svim kompanijama, čak i ako nemaju sjedište u Sloveniji tvrde da će u njoj plaćati porez.

Milioni za pet minuta

Daleko ispred svih po prihodima je nesumnjivo Bitstamp, najveća evropska mjenjačnica virtuelnih valuta, koju su 2011. godine u Kranju osnovali Nejc Kodrič i Damijan Merlak, a koja je kasnije sjedište preselila u u Londonu. Koliki promet ostvare nije službeno poznato, a list Finance je na osnovu broja transakcija i prosječne provizije koja se plaća Bitstampu izračunao da je prihod kompanije u posljednjih 12 mjeseci iznosio od 150 do 200 miliona dolara.

Mnogo manje ostvarila je kompanija NiceHash, koja se bavi rudarenjem kriptovaluta, a krajem prošle godine bila je na meti hakerskih napada kada su im ukradeni bitcoini vrijedni 56 miliona eura. Prošle su godine dostigli 6,8 miliona eura prihoda i nekoliko desetina hiljada eura dobiti. Manje od milion eura prihoda ostvaruje Viberate, slovenački muzički startup, s najvećom bazom podataka muzičara i muzičkih događanja u svijetu. Među osnivačima jedan je od najuspješnijih slovenskih DJ-a Uroš Umek. Ove godine očekuju se bolji rezultati, jer su lani za manje od pet minuta na kripto kovanicama prikupili milione dolara.

Niski životni troškovi

Najpoznatiji slovenački kripto projekti: Hive, InsurePal, Iconomi, SportyCo i Cofound.it skrivaju podatke, jer su kompanije registrovali u inostranstvu, neki od njih u poreskim oazama. Timovi koji razvijaju projekte InsurePal, SportyCo i Bitstamp izabrali su London odnosno Veliku Britaniju. Hive i Cofound.it otvorili su firme na Britanskim Djevičanskim Ostrvima, a Iconomi je prošle godine sjedište s Kariba preselio na Maltu.

„Mi stvaramo globalnu platformu, a time i globalnu priču. Iza nje trenutno stoji 50 predanih i vrlo sposobnih ljudi iz različitih zemalja iz cijelog svijeta“, objašnjavaju u Iconomiju, dodajući da je u Sloveniji ostao dio koji se odnosi na tehničke aspekte razvoja i rada njihove platforme. Ipak, svako, uključujući i one s stranim firmama, naglašava: „Mi plaćamo poreze u Sloveniji“, navodi Siol.net. Jedina od velikih kripto-firmi koja posluje isključivo u Sloveniji je Viberate.

„Mi u potpunosti poslujemo u Sloveniji jer vjerujemo da imamo najviši kvalitet života i najbolje osoblje u našoj zemlji, imamo radno iskustvo u Silicijumskoj dolini, ali nam je drago što smo odlučili da zadržimo cijelu firmu kod kuće, a trenutno imamo 65 stalno zaposlenih“, rekla je za Siol.net Vasja Veber iz Viberata. „Slovenija poreski gledano nije najpovoljnija okolina za započinjanje poslovanja, ali moramo uzeti u obzir cjelokupan trošak poslovanja i ako računamo na činjenicu da su životni troškovi u Sloveniji znatno niži nego u razvijenim zapadnim zemljama, situacija i nije tako loša“, dodala je Veber.

Da je Slovenija izvrsno radno okruženje, slažu se i u Futouristu, firmi koja razvija platformu za ocjenu turističkih lokacija koja bi trebalo da bude bolja od TripAdvisora. U Sloveniji imaju sedam zaposlenih, a rade i s programerima iz Evrope i Azije. Sagovornici portala ipak upozoravaju da će posao prije ili kasnije morati preseliti van Slovenije zbog pojednostavljenja poslovanje na stranim tržištima i pripreme terena za ulazak fondova rizičnog kapitala u vlasničku strukturu.

Spajanje muzičara, agenata i organizatora

Viberate, slovenački startup i istoimena platforma namijenjena spajanju muzičara, agenata i organizatora događaja koja će funkcionisati na principu isplate honorara u kriptovalutama, u inicijalnoj je ponudi vlastite kriptovalute Vibe (ICO – inicial coin offerings) u manje od pet minuta prikupio 10 miliona dolara. Prodali su svih 120 miliona kriptovanih kovanica. Imaju mrežnu bazu podataka i svojevrstan ekosistem od 120.000 muzičara i 50.000 muzičkih događanja.

jun 13, 2018 at 2:47 pm