TANAP gasovod pušten u rad: Crna Gora korak bliže gasifikaciji

Ilustracija

Transanadolijski gasovod (TANAP), koji će dopremati prirodni gas iz Azerbejdžana preko Gruzije i Turske do Evrope, pušten je u rad u utorak a važan je korak i za gasifikaciju Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

„Početak rada TANAP gasovoda za Crnu Goru znači korak bliže u pravcu gasifikacije države i mogućnosti približavanja značajnom tržištu gasa, imajući u vidu činjenicu da je planirano da jedan krak gasovoda prođe i kroz Crnu Goru“, navodi se u saopštenju.


Naime, budući dio TANAP gasovoda – Trans jadranski gasovod (TAP), koji bi transportovao gas iz Turske preko Grčke i Albanije u Italiju, jednim svojim krakom – Jonsko-jadranski gasovod (IAP) u dužini od 511 kilometara proći će kroz Albaniju, Hrvatsku, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, čime će biti omogućena gasifikacija ovog regiona i otvorena mogućnost za plasman sopstvenog gasa.

Ministarstvo ekonomije je ranije, kako se navodi, intenziviralo komunikaciju sa Ministarstvom za infrastrukturu i energetiku Republike Albanije u cilju zajedničkog pristupa implementaciji IAP-a.

„U tom smislu pripremljena je zajednička aplikacija za izradu Glavnog projekta IAP-a za Crnu Goru i Albaniju, za koji je i odobren grant u okviru XV poziva WBIF-a za izradu idejnog projekta u iznosu od 2,5 miliona eura. Takođe, nakon Ministarskog sastanka održanog u Bakuu početkom ove godine, potpisano je Pismo namjere o osnivanju projektne kompanije Jonsko – jadranskog gasovoda, što će biti sljedeći korak u čitavom procesu“, dodaje se u saopštenju.

Gasovod su svečano otvorili predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan i predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev a svečanosti organizovanoj u turskom gradu Eskišehiru prisustvovala je i ministarka ekonomije Dragica Sekulić i državni sekretar Nikola Vujović.

Gasovod TANAP, vrijedan 7,2 milijardi eura i dugačak 1,850 kilometara, dio je Južnog gasnog koridora i povezuje Kaspijski basen sa jugoistočnom Evropom. To je projekat koji će transportovati gas od azerbejdžanskog nalazišta Šah Deniz 2 na Kaspijskom moru kroz Tursku do Evrope.

„Sa ovim projektom, gas iz Azerbejdžana će prvi put biti isporučen Evropi. TANAP je važan ne samo zbog očuvanja energetske bezbjednosti, već i zbog poboljšanja životnog standarda u zemljama kroz koje prolazi“, kazao je turski predsjednik Erdogan, prenose agencije.

Zvaničnici Evopske komisije pozdravilu su otvaranje TANAP gasovoda i ocijenili da je TANAP strateški važan za EU i da predstavlja ključnu kariku u poboljšanju energetske bezbjednosti, kazali su iz Ministarstva ekonomije.

jun 13, 2018 at 1:59 pm