Varufakis: Ni Njemačka nije toliko bogata da bi spasavala euro

Podijeli

Nastupivši na tribini bavarskog Ifo Instituta, bivši grčki ministar finansija i ‘guru’ ekonomskih antiglobalista s ljevice Janis Varufakis apelirao je na Njemačku da nije u obavezi da čuva eurozonu po svaku cijenu.

“Njemačka ne mora i ne treba platiti da bi se spasila eurozona. Pokazalo se da ni Njemačka nije dovoljno bogata da bi spasila euro na duži rok. Ideja o tome je ne samo pogrešna, nego i potencijalno opasna. Treba razlikovati strukturne probleme eurozone i pretjerane ambicije i revnost političke klase koja upravlja procesima”, ocijenio je Varufakis, skrenuvši pažnju na aktuelnu političku krizu u Italiji kao, smatra on, još jednu posljedicu krize eurozone.


Komentarišući političku krizu u Italiji, Varufakis je kazao kako su članice EU poput Italije opterećene dugom, lišene mogućnosti devalvacije nacionalne valute kako bi se održala njihova međunarodna konkurentnost.

“Otuda su zemlje poput Italije osuđene na javnu potrošnju finansiranu javnim dugom kako bi se održali životni standard građana i ekonomska aktivnost”, smatra Varufakis, podsjećajući kako je u Grčkoj smanjivanje javne potrošnje pod pritiskom javnog duga dovelo do snižavanja plata od 40 odsto s poznatim posljedicama.

Varufakis smatra da bi raspad eurozone išao u korist perifernim članicama Evropske unije koje u postojećim okolnostima ne mogu riješiti pitanje svojih dugova bez velikih socijalnih i političkih napetosti.

“Brutalni i ne uvijek uspješni pokušaji restrukturiranja dugova dovode do rasta populizma i antievropskih opcija širom Evrope. Najavio sam to 2015., žao mi je što sam bio u pravu”, upozorio je Varufakis. Rekao je i da se grčka vlada u kojoj je sjedio u bitnome razlikuje od vlada drugih članica Evropske unije koje se proziva kao antievropske i one koje su protiv fiskalne i monetarne unije.

“Mi smo bili uvjereni Evropljani, tvrdili smo i dokazivali da je eurozona greška koju treba ispraviti. Danas su na vlasti u Evropi mnogi koje ne samo ne vjeruju u Evropu, nego sve rade da se ona razjedini”, ocijenio je on, prenose agencije.

Bivši ministar finansija Grčke u vrijeme dužničke krize te članice EU, ubrojao je među članice Unije koje imaju slične probleme kao i Italija i Grčka, Španiju, Portugal i Irsku. Komentarišući izlaz koji je Irska pronašla postavši poreski raj u Uniji, Varufakis je ustvrdio kako Irska pruža mogućnost američkim kompanijama za ‘slobodno jahanje Europe’.

“Imate dvije Irske, to je podijeljeno društvo. Stara Irska živi kao i prije deset godina, nova se priključila na ‘off shore’ ekonomiju”, zaključio je Varufakis. Osvrnuvši se na trgovački rat koji je američki predsjednik Donald Tramp najavio, a jednim dijelom već i sproveo, prema Evropi, gost Ifo Instituta izrazio je uvjerenje kako se u ocjeni Trampa po ovom pitanju, olako potcjenjuju namjere američkog predsjednika.

Za razliku od nekih drugih ideja i poteza s kojim Tramp neumjesno izlazi u međunarodne odnose, smatra Varufakis, američki predsjednik se u trgovinu razumije i zna da na duže staze ne može izgubiti u trgovinskom ratu s Njemačkom i Italijom koje ostvaruju znatan suficit u trgovini s SAD-om.

“Tramp nije glup”, ocijenio je Varufakis na predavanju u bavarskom institutu.