Devet stvari koje mali preduzetnici moraju znati

Podijeli

Mali koraci za male preduzetnike, ideja koju će odobriti tržište, jeftina oprema i korišćenje društvenih mreža olakšaće vam poslovanje, a dobar tim u obliku pravnika ili knjigovođe omogućiće vam da u svoje poslovanje uđete što bezbolnije.

Preduzimajte male korake

Prema Forbesu najuspješniji preduzetnici fokusiraju se na male korake prema svojim ciljevima. Iako će neki reći kako je potrebno riskirati i nazvaće ih konzervativnim, oni smatraju da je sve suprotno od ove poslovne filozofije potencijalni put ka prosječnosti. Nakon svakog malog koraka osvrću se na preduzeti korak kako bi iz njega nešto i naučili, a tek onda analizirajući prethodni planiraju novi. Tako izgrađuju novi koncept ”cjeloživotnog učenja” bez velikih rizika i uzdižu svoje poslovanje.


Ideju odobrava tržište

Osluškivanje tržišta važnije je nego ikada, a mnoga preduzeća baš zbog nedovoljne posvećenosti istraživanju vrlo brzo i nestaju. Najbolji preduzetnici ne daju velike ideje, već se okreću potrebama tržište. Ideja može biti velika, možda i dobra za neko drugo tržište, ali ako ne donosi profit svako ulaganje u njenu realizaciju biće uzaludno.

Ne budite ”dvolični”

Ako je vaš preduzetnički poduhvat društveno odgovoran i zahtijeva predstavljanje kroz medije preporučeno je držati konstantu, te komunicirati vrijednosti koje zbilja živite. Sve ostalo bi moglo u konkurenciji pobuditi znatiželju, a ako podobnim istraživanjem mogu otkriti vaše drugo lice to može biti pogubno za vas. Kupci se poistovjećuju s brendom, pa se u tim situacijama mogu osjećati izigranima i posegnuti za supstitutima.

Kupci odobravaju proizvod

Komunikacija s tržištem nikad ne prestaje, pa tako samo od tamo možete dobiti konkretnu povratnu informaciju. Ako se njima ne sviđa vaš proizvod, onda taj proizvod nije dobar za tržište na koje ste ga plasirali, no to ne trebate uzeti nužno kao nedostatak. Baš takva povratna informacija može vas uputiti na potrebne korekcije u strategiji poslovanja, a potraga za novim tržištima može biti olakšana.

Griješite brzo i jeftino

U skladu s životnim ciklusom svakog preduzeća nećete zauvijek održati ‘stanje nepromijenjenih stvari’, pa povrh svih uspona doživjećete i padove. Kako smo već rekli, stručnjaci iz poslovnog svijeta preporučuju male korake, a za to postoji i valjan razlog – taj da ako griješite, griješićete brzo i jeftino. Treba vam biti jasno da nijesu svi poput Bila Gejtsa. Može se dogoditi da izgubite, a šta onda? Uspjeh u ovom poslu podrazumijeva rješavanje problema i vještinu donošenja pravih odluka. Potrebno vam je mnogo upornosti, motivacije i hrabrosti.

Dobar pravnik zlata vrijedi

Ključan dio vašeg poslovanja biće pravnik. Pronađite pravnika kojem vjerujete, a tako ćete dobiti i podoban savjet o tome preporučuje li vam se otvoriti d.o.o. ili obrt. Vi možda ne poznajete razlike, ali on će vam ih predstaviti i tako s vama naći najbolje rješenje za poduzetnički pothvat.

Knjigovođa zna sve o vama

Po konceptu lojalnosti birajte i knjigovođu, jer upravo to je osoba koja će znati i najmanju mrljicu vašeg poslovanja, a s obzirom na to da ne morate zauvijek ostati mali preduzetnik neke stvari moraju biti striktno povjerljive. Osim toga dobar knjigovođa će osim papirologije znati udijeliti i konkretan savjet.

Koristite društvene mreže

Marketing je nerijetko skup posao, no za učvršćivanje pozicije u svijetu malih preduzetnika morate znati kako se dodvoriti krajnjem korisniku, ali i potencijalnim dionicima. Najjeftiniji način oglašavanja danas su društvene mreže. Budite na Facebooku i Instagramu, na Google+ i Twitteru, na Pinterestu i Snapchatu. Koja god društvena mreža vam odgovara, iskoristite je najbolje što možete, objasnite šta radite i počnite izgrađivati svoju zajednicu.

Birokratija će vas najviše boljeti

Šećer na kraju? Nikako, birokratija stavlja ruke u vaše džepove od trenutka kada pokrećete biznis. Osiguranja i porezi različitih vrsta mogli bi vam zagorčati život. Kao što je navedeno prethodno u tekstu kako bi olakšali ovaj segment otvaranja poslovanja, potrebno je imati dobar tim, pa tako uz dobrog pravnika spremno ćete doskakati svakom novom zakonu, a knjigovođa će vam znati reći da prvu godinu možete i bez PDV-a.

Poslovni dnevnik