Svjetsko fudbalsko prvenstvo u brojkama

Podijeli

U fudbalu se stalno priča o statistici – koliko je golova postignuto, koliko je dugo neka ekipa neporažena, koliko minuta golman nije primio gol…

Predstojeće Svjetsko prvenstvo, koje se održava od 14. juna do 15. julaa, prava je prilika za pogledati neke zanimljive brojke.


Za prvenstvo je prijavljeno 736 fudbalera koji će predstavljati 32 reprezentacije.

Najviše igrača igra u Engleskoj, njih 124, i u Španiji, njih 81. Slijede Njemačka sa 67, Italija s 58 i Francuska s 49 igrača.

Italija i Turska nisu se kvalifikovale, ali u njihovim ligama igra 58 odnosno 22 igrača koji stižu na prvenstvo.

Što se tiče klubova iz kojih igrači dolaze 16 ih nastupa za Manchester City, 15 za Real Madrid, 14 za Barcelonu, 12 za Chelsea, Paris Saint-Germain i Tottenham te 11 za Bayern München, Juventus i Manchester United.

U Engleskoj reprezentaciji svi igrači dolaze iz domaćih klubova, dok Senegal i Švedska nemaju niti jednog igrača koji igra u domovini.

186 igrača nastupilo je u Brazilu 2014, 61 u Južnoj Africi 2010, 21 u Njemačkoj 2006. i samo 1 u Koreji/Japanu 2002.

Meksički igrač odbrane Rafael Márquez nastupiće peti put na Svjetskom prvenstvu, što je uspjeh koji su do sada ostvarili samo Antonio Carbajal, Lotar Mateus i Gigi Bufon.

Egipatski golman Essam El-Hadary najstariji je igrač prvenstva s 45 godina i 5 mjeseci. Stariji je čak od trojice trenera Aliou Cisse (Senegal), Mladen Krstajić (Srbija) i Roberto Martínez (Belgija).

Trener Urugvaja Óscar Tabárez najstariji je sa 71 godinom.

Australijski igrač Daniel Arzani najmlađi je s 19 godina i 5 mjeseci.

Prosječna starost svih igrača je gotovo 28 godina i po tome je ovo prvenstvo najstarije u istoriji.

Najteži igrač s 99 kilograma je Román Torres (Panama).

Najlakši igrač s 59 kilograma je Takashi Inui (Japan).

Najviši igrač s 201 centimetrom je Hrvat Lovre Kalinić.

Najniži su Alberto Quintero (Panama), Al-Shehri Yahya (Saudijska Arabija) i Xherdan Shaqiri (Švajcarska) sa 165 centimetara.

Portal “Tko kaže”