Kostić otkazuje ugovore o upravljanju hotelima Kempinski

Podijeli

Srpski preduzetnik Miodrag Kostić mogao bi otkazati ugovor o upravljanju hotelima potpisan sa svjetskim hotelijerskim lancem Kempinski, objavio je slovenski portal Siol.net pozivajući se na izvore iz Hrvatske.

Kao razlog povlačenju, portal navodi Kostićevu želju za većim ovlašćenjima u upravljanju hotelima Kempinski Palace Portorož i Kempinski Hotel Adriatic u Umagu koji je MK Grupa preuzela prošle godine – prije svega novčanim tokovima.


Sjedište hotelske firme Kempinski nalazi se u Švajcarskoj, a na upit Poslovnog dnevnika o mogućem raskidu ugovora odgovorio je Nikola Avram, direktor za hotelijerstvo u MK Grupi.

“Kempinski lanac hotela prije svega jako poštujemo, a portoroški Palace jedan je od najljepših hotela u regionu, dok je vizija MK Grupe da se slovenački turizam dovede na svjetski nivo. Tome treba dodati dobre poslovne rezultate hotela koje smo od preuzimanja vrlo unaprijedili. Turizam je dinamičan posao, gdje težimo biti najbolji i održati tempo s konkurentima. Odluka za partnerstvo s Kempinskim je obostrana i ugovorna, tako da mogu reći da smo poslovanjem u Portorožu zadovoljni, ali uvijek postoji mjesta za dalji napredak”, rekao je Avram.

Što se tiče otkazivanja ugovora o upravljanju hotelima, pojavila su se nagađanja da Kostić navedene hotele “drži” s ciljem izvlačenja novca iz njih te da je do sada obezbijedio 18 miliona eura.

Za manje od dvije godine, Kostić je stekao dvotrećinski udio u Kempinski hotelima, dok se vrijednost transakcije portoroškog Kempinskog procjenjuje na 25 miliona eura. Siol.net navodi i da je u februaru prošle godine Kostić na račun kompanije Groton Global sa sjedištem na Britanskim Djevičanskim Ostrvima platio i 2,5 miliona kratkoročnih kredita, a ta firma se pokazala i jednim od glavnih finansijera sporne akvizicije Energoprojekta u Srbiji.

Ta kupovina se, s druge strane, povezuje i sa švajcarskom kompanijom Agri Holding koja je povezana s Kostićevim firmana sa sjedištem na Kipru, pisao je 2017. Siol.net kada se prvi put u slovenačkom medijskom prostoru pojavila informacija o mogućem raskidu ugovora koju su u MK Grupi tada negiralj. Nadalje, prošle godine Kostić je iz hotela Portorož posudio više od 15 miliona eura, a u martu ove godine Hotel Palace Portorož je od Sberbanka posudio 15 miliona eura. Siol.net pretpostavlja da je Kostiću novac potreban za njegove dalje akvizicije u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, za što mu je, kažu, potrebno oko sto miliona eura.

Nedavno je u javnost dospjela i informacija da Kostić kupuje beogradski hotel Metropol za 45 miliona eura, a prethodno je otvorio i novosadski Sheraton.

Prema Kostićevim izjavama Tanjugu, u posljednjoj deceniji Kostić je u hotelski biznis unutar svoje grupacije uložio 200 miliona eura.

Hotel Portorož Palace jedan je od najvećih i najluksuznijih na sjevernom Jadranu, a prošle godine ostvario je najbolje rezultate od obnove 2008, odnosno rekordnih 10,5 miliona eura prihoda od prodaje te više od 800 hiljada eura neto dobiti.