Visa, MasterCard ili Maestro? U čemu je razlika i kako odabrati pravu karticu?

Podijeli

Više čitalaca portala Investitor pitalo je koja je suštinska razlika između platnih kartica koje nude poslovne banke u Crnoj Gori.

Suština zapravo nije u samoj kartici, već u računu za koji je ona vezana – da li je u pitanju debitni ili kreditni račun. O karticama smo konsultovali blog Erste banke čiji tekst na tu temu prenosimo u cjelosti.


“Tražeći podatke koji će vam olakšati odabir platne kartice koja najviše odgovara vašim potrebama, možete naići na nepotpune informacije o razlikama između njih, sigurnosti upotrebe i mjestima na kojima se njima može trgovati širom svijeta.

U ovom postu pokušaćemo da objasnimo razlike između različitih vrsta kartica i pomognemo u odabiru one „prave“. Kao bonus – ako se povede razgovor na ovu temu sa prijateljima ili u porodičnom krugu, zablistajte poznavanjem svijeta kartičarstva ????

Šta je MasterCard, a šta Visa?

MasterCard i Visa predstavljaju dvije konkurentske internacionalne kompanije sa sjedištem u SAD koje, pored kineskog UnionPay-a, imaju najrasprostranjenije mreže za elektronska plaćanja na svijetu. Ove dvije kompanije zapravo omogućavaju jeftin i brz transfer sredstava sa vašeg računa, kada izvršite plaćanje vašom karticom, širom svijeta.

Većina terminala za plaćanje (ili podizanje gotovine) podržava kartice oba kartična brenda Visa i MasterCard nude međusobno veoma slične mreže elektronskog plaćanja u zemlji i inostranstvu, sa komparativnim nivoom bezbjednosti i mogućnostima za onlajn trgovinu. Koju god da odaberete nijeste pogriješili – većina terminala za plaćanje (ili podizanje gotovine) podržava kartice oba kartična brenda.

Razlike – MasterCard i Maestro mreže
MasterCard kao kompanija nudi dvije različite mreže kojima se može izvršiti plaćanje. To je ono što često stvara zabunu kod ljudi, jer jedna od njihovih mreža za plaćanje nosi isti naziv kao i kompanija – MasterCard, dok druga nosi naziv Maestro. Ona se često ne dovodi direktno u vezu sa MasterCard-om kao kompanijom, zbog drugačijeg i manje poznatog imena.

Bitno je istaći da bezbjednosne karakteristike koje važe za kartice sa MasterCard mrežom plaćanja, važe i za one koje koriste Maestro. Manje je poznata činjenica da je MasterCard donedavno predstavljao mrežu plaćanja prvenstveno namijenjenu kreditnim karticama, dok je Maestro prvenstveno namijenjen za upotrebu kod debitnih kartica.

Kreditna? Debitna? Šta je to?

Primarna razlika između kreditnih i debitnih kartica je najviše u vrsti računa za koji se veže plastika. Debitnom karticom koristite sredstva sa vašeg transakcionog računa kad god vam zatrebaju. Kreditnom karticom imate mogućnost da, kada vam zatreba, koristite sredstva koja nemate, već ih pozajmljujete od banke – koristite svojevrsni kredit. Zato prilikom apliciranja za kreditnu karticu prolazite kroz proces sličan procesu odobravanja kredita.

Vratimo se debitnim karticama. Iako je dominantna asocijacija kada čujemo „MasterCard“ kreditna kartica, postoje i MasterCard debitne kartice koje su dio MasterCard brenda. One imaju sve funkcionalnosti Maestro debitnih kartica.

Koji tip kartice je pravi izbor za vas?

Ako tražite debitnu karticu, Debit MasterCard predstavlja bolji izbor u odnosu na Maestro kartice. Kao kod svih debitnih kartica, i ona vam omogućava da trošite sredstva koja već imate na transakcionom računu, uz eventualno ugovoreno dozvoljeno prekoračenje. Prednost Debit MasterCard kartice u odnosu na Maestro je za što je možete koristiti za internet trgovinu na mnogo većem broju sajtova. Takođe, Debit MasterCard karticu možete vezati uz PayPal nalog.

Ukoliko tražite karticu koja će vam omogućiti jednostavnost plaćanja, ali i dodatna sredstva kada su vam potrebna, onda možete odabrati MasterCard kreditne kartice.

Predrag Palčić, Erste blog