Od tranzita gasa zarađivaćemo 21 milion eura: Pogedajte kuda će voditi trasa gasovoda kroz CG

Podijeli

Procjenjuje se da će, kada kroz Crnu Goru prođu cijevi najavljenog Jadransko-jonskog gasovoda iz dalekog Kaspijskog mora u Azerbejdžanu, Crna Gora godišnje samo od tranzita gasa moći da zaradi i do 21 milion eura.

Kako pišu beogradske Novosti, već se zna trasa koja sa Dalekog istoka ide ka Albaniji, pa kod Božaja prema Podgorici, a onda ka Cetinju, podno istočnih padina Lovćena, i dalje ka Radanovićima, zatim preko cijele Luštice do Jadrana, gdje bi kod Prevlake ušli u susjednu Hrvatsku.


Za Crnogorce je ovo najoptimalnija ruta gasovoda, jer ide kroz teren najvećeg budućeg potrošača – područje Zetske ravnice, a i stvorili bi se uslovi za aktiviranje Fabrike glinice, pogona Kombinata aluminijuma, koja vapi za jeftinim izvorom energije.

Ukupna investicija ovog projekta procijenjena je na 610 miliona eura.

Transaanadolijski gasovod (TANAP), koji će dopremati prirodni gas iz dalekog Azerbejdžana preko Gruzije i Turske do Evrope počeo je da se gradi 12. juna, a jedan njen krak “očešaće” i Crnu Goru. Iz Ministarstva ekonomije ranije je saopšteno da će Jonsko-jadranski gasovod (IAP) u dužini od 511 kilometara proći kroz Albaniju, Crnu Goru, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, čime će biti omogućena gasifikacija ovog regiona i otvorena mogućnost za plasman sopstvenog gasa.

Gasovod su svečano otvorili predsjednici Turske Redžep Erdogan i Azerbejdžana Ilham Alijev, a svečanosti u turskom gradu Eskišehiru prisustvovali su Dragica Sekulić, ministarka ekonomije, i državni sekretar Nikola Vujović.

TANAP gasovod pušten u rad: Crna Gora korak bliže gasifikaciji