Propao program EK za besplatni internet u EU

Podijeli

Veliki program Evropske komisije WiFi4EU, kojim se planira podjela 120 miliona eura za uvođenje besplatnog interneta u EU, i zvanično je doživio svoj debakl.

Nakon što je 15. maja pod navalom preko 18.500 hiljada evropskih gradova i opština, koji su se požurili da se prijave za vaučere od po 15.000 eura, pao kompletan sistem dan prije isteka poziva, umjesto objave rezultata stiže objava da je poziv – poništen, piše portal Gradonačelnik.hr a prenosi N1.


Uprkos velikom uspjehu u smislu broja prijava, Izvršna agencija za inovacije i mreže (INEA) Evropske komisije nažalost je odlučila da otkaže prvi poziv na podnošenje prijava objavljen 15. maja. Nakon temeljne istrage, zaključila je da se zbog tehničke greške podnosioci prijava nijesu mogli prijaviti pod jednakim uslovima.

Evropska komisija predata je pravednosti i pouzdanosti postupka konkursa. Novi poziv na podnošenje prijava objaviće se u jesen 2018. Portal će ponovno biti u funkciji nakon informatičkog prilagođavanja, objavljeno je na zvaničnim stranicama WiFi4EU projekta.

Podsjetimo, čitav projekt pao je zbog očito problematičnog kriterijuma dodjele vaučera, odnosno principu ‘najbržeg prsta’ (first-come, first-served), zbog kojeg se dogodilo da su se svi, preko 18.500 gradova i opština, požurili prijaviti za vaučere odmah u 13 sati 15. maja, što sistem nije izdržao.