Crne Gore nema na ljestvici digitalne konkurentnosti

Podijeli

Institut za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz švajcarske Lozane, čiji je partner-institut Nacionalno vijeće za konkurentnost, objavio je rezultate izvješća „IMD – Svjetska ljestvica digitalne konkurentnosti 2018.”, ali na listi 63 zemlje ni ove godine nema Crne Gore.

Od zemalja regiona plasirane su samo Slovenija i Hrvatska.


Hrvatska je u ovom izvještaju zauzela 44. mjesto od ukupno 63 vodeće svjetske ekonomije, što je poboljšanje pozicije za četiri mjesta u odnosu na prošlu godinu, piše SEEbiz. Slovenija je zadržala prošlogodišnju, 34. poziciju.

IMD – Svjetska ljestvica digitalne konkurentnosti analizira i rangira sposobnost zemalja da usvoje digitalne tehnologije kako bi podstakle njihovu primjenu u javnim uslugama, poslovnim modelima i društvu generalno. Temelji se na analizi 3 faktora: znanju, tehnologiji i spremnosti za budućnost. Svaki od ova tri faktora podijeljena su u 3 pod-faktora koji sadrže ukupno 50 kriterijuma.

Faktor Znanja odnosi se na nematerijalnu infrastrukturu koja naglašava proces digitalne transformacije kroz spoznaju, razumijevanje i učenje novih tehnologija. Tehnološki faktor procjenjuje cjelokupni kontekst kroz koji je omogućen razvoj digitalnih tehnologija (zakonodavni okvir u skladu s tehnologijom, dostupnost kapitala za ulaganja i tehnološka infrastruktura). Faktor Spremnosti za budućnost ispituje nivo usvajanja tehnologije od strane vlade, privrede i cijelog društva.