Kupovna moć: Crnogorski novčanik pola evropskog

Podijeli

Prema prvoj procjeni EUROSTAT-a, bruto domaći proizvod po stanovniku prema standardu kupovne moći u Crnoj Gori u 2017. godini iznosio je 46 odsto prosjeka EU28.

EUROSTAT je objavio preliminarne podatke o bruto domaćem proizvodu i stvarnoj individualnoj potrošnji po stanovniku za 2017. godinu, iskazanim preko standarda kupovne moći, a u projektu je učestvovao i crnogorski Monstat.


“Od zemalja članica EU, najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći zabilježen je u Luksemburgu, čiji je nivo više od dva i po puta iznad prosjeka EU28, i iznosi 253 odsto evropskog prosjeka, dok se Bugarska nalazi na najnižem nivou sa 49 odsto prosjeka EU”, saopštio je Monstat.

Od zemalja iz regiona, Hrvatska ima najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći koji iznosi 61 odsto prosjeka EU, dok se Crna Gora nalazi na drugom mjestu na nivou od 46 odsto prosjeka EU.

“Makedonija i Srbija se nalaze na nivou od 37 odsto evropskog prosjeka, Bosna i Hercegovina na nivou od 32 odsto dok je Albanija na nivou od 29 odsto evropskog prosjeka”, saopštio je MONSTAT.

Stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku prema SKM, prema prvoj procjeni među zemljama članicama se kretala između 45 odsto ispod prosjeka EU u Bugarskoj i 30 odsto iznad prosjeka EU u Luksemburgu.