Najviše slobodnih radnih mjesta je u Češkoj i Belgiji

Podijeli

Stopa slobodnih radnih mjesta u prvom ovogodišnjem kvartalu u Evropskoj uniji i eurozoni je uvećana prema tromjesečju ranije i u odnosu na godinu ranije, a u Hrvatskoj je izrazitije porasla na kvartalnom nivou, dok je na godišnjem ostala nepromijenjena, pokazao je izvještaj Eurostata.

U 28-članom EU sezonski neprilagođena stopa slobodnih radnih mjesta u prvom je tromjesečju 2018. godine uvećana na 2,2 odsto, s dva odsto u prethodnom tromjesečju, pokazao je najnoviji izvještaj Eurostata. U prvom tromjesečju godine ranije iznosila je 1,9 odsto, prenosi Hina.


Istovremeno, u 19-članoj eurozoni uvećana je na 2,1 odsto, s dva odsto u prethodnom tromjesečju i u odnosu na 1,9 odsto u prvom tromjesečju 2017. godine.

U Hrvatskoj je sezonski neprilagođena stopa slobodnih radnih mjesta u prva tri ovogodišnja mjeseca porasla na 2,1 odsto, s 1,5 odsto u četvrtom tromjesečju 2017. godine. U odnosu na isto razdoblje prošle godine ostala je nepromijenjena, pokazao je izvještaj Eurostata objavljen u ponedjeljak.

Posmatrano po sektorima, na nivou EU-a u cjelini u sektoru industrije i graditeljstva stopa slobodnih radnih mjesta iznosila je dva odsto, a u uslužnom sektoru 2,4 odsto. Slična je situacija i u eurozoni, gdje je u sektoru industrije i građevinarstva ona 1,9 odsto, a u uslužnom sektoru također 2,4 odsto.

Među zemljama članicama EU-a, čijim je uporedivim podacima EUROSTAT raspolagao, daleko najvišu stopu slobodnih radnih mjesta u prvom ovogodišnjem kvartalu imala je Češka, od 4,8 odsto. Slijede Belgija, s 3,5 odsto i Njemačka i Švedska, gdje je ona iznosila po 2,9 odsto, te Holandija i Austrija, s po 2,8 odsto.

Najniže stope slobodnih radnih mjesta zabilježene su u Grčkoj, od 0,7 odsto, u Španiji i Portugalu, od po 0,9 odsto, te u Bugarskoj i Irskoj, gdje su one iznosile po 1,0 odsto.

U odnosu na isti period u godini ranije, stopa slobodnih radnih mjesta uvećana je u 16 zemalja članica EU-a, u njih osam, uključujući Hrvatsku ostala je nepromijenjena, dok je u ostatku smanjena.

Najviše je porasla na godišnjem nivou u Češkoj, za 1,7 postotnih bodova, a slijede Austrija, s 0,6 postotnih bodova višom stopom, dok je u Litvaniji, Mađarskoj, Holandiji i Sloveniji uvećana za po 0,5 postotnih bodova.

Uz Hrvatsku, stopa slobodnih radnih mjesta ostala je na godišnjem nivou nepromijenjena i u Bugarskoj, Danskoj, Irskoj, Litvaniji, Luksemburgu, Portugalu i Finskoj.

S druge strane, ona se smanjila u Grčkoj u odnosu na isto razdoblje lani za 0,3 postotna boda, u Estoniji za 0,2 te na Malti i u Rumuniji, za po 0,1 postotni bod, navodi se u najnovijem Eurostatovom izvještaju.

Statistički zavod EU izdvojio je Dansku, Francusku, Italiju i Maltu u zasebnu tablicu budući da njihovi podaci “nijesu striktno uporedivi”.