Za nelegalnu gradnju osam godina zatvora

Podijeli

Izmjenama Krivičnog zakonika, o kojima su poslanici juče završili raspravu, predviđene su kazne za nelegalnu gradnju do maksimalno osam godina i to za složene inženjerske objekte.

Poslanici će se naknadno izjasniti o ovom zakonu, a potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin je kazao da nijesu predviđene kazne samo za one koji divlje grade ili priključuju takve objekte na infrastrukturu, već i za one koji su pružili podršku takvoj gradnji.


“Za građenje bez prijave gradnje predviđena je kazna od šest mjeseci do pet godina, a za nelegalno priključenje na infrastrukturu od tri mjeseca do tri godine. Pod udar zakona ne treba da dođu samo oni koji nelegalno grade, nego i oni koji projektuju suprotno zakonu ili postupaju suprotno glavnom revidovanom projektu, ali i koji ne poštujući tehničku dokumentaciju postupaju suprotno odlukama o gradnji. Sva lica koja su pružila podršku nelegalnom investitoru. Za njih je zaprijećena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina”, objasnio je Pažin.

Ovaj zakon nam, dodao je, pruža mogućnost da reagujemo na dosadašnju divlju gradnju, te da preventivno djelujemo. Predsjednik Odbora za politički sistem Zeljko Aprcović je kazao da su kazne dobro odmjerene.

Komentarišući raniji predlog Inženjerske komore da se u Krivičnom zakoniku predvidi i odgovornost glavnog državnog i gradskog arhitekte, Aprcović je kazao da bi to bilo prenormiranje i dodao da je njihova odgovornost podvedena kroz druge zakone, kao što je zloupotreba službenog položaja.