Kako je Njemačka zaradila na pomoći Grčkoj

Podijeli

Finansijska pomoć posrnuloj Grčkoj ispala je dobar posao za Njemačku.

Naime, Njemci su od 2010. godine samo na programu pomoći Grčkoj zaradili 2,9 milijardi eura, piše SEEbiz i dodaje da je profit ostvaren kroz kupovinu grčkih državnih obveznica u okviru ‘Securities Market Programme’ Evropske centralne banke (ECB).


I dok mnogi sumnjaju u moralnost ovakvog modela “pomoći”, analitičari ukazuju na činjenicu da je u trenutku otpočinjanja krize njen finansijski uticaj bilo jako teško procijeniti, pa su ti paketi pomoći nosili i prilično visoke rizike. Situacija je dovela do mjera ECB, ali i velike potražnje za njemačkom finansijskom imovinom na koju su kamate pale i gdje se već zaradilo u velikim razmjerima.

Isto tako treba znati i da su kamate u tim zaduživanjima bile i znatno niže od onih po kojima se Grčka ranije zaduživala. Srećna je okolnost za Grčku da je upravo od Njemačke pribavljala novac jer ga Njemačka kao najjača evropska ekonomija pribavlja po jako povoljnim uslovima.

Grčka je od 2010. primijenila stotine reformi kako bi uz pomoć međunarodne finansijske pomoći izišla iz krize. To je podrazumijevalo smanjenje penzija desetak puta te pad prosječne zarade za oko jednu četvrtinu.

Vlade eurozone, u saradnji s MMF-om, do sada su već tri puta spašavale Grčku ukupnim iznosom većim od 240 milijardi eura, a Njemačka je tome doprinosila s gotovo 30 odsto.

Za trenutni program, koji vodi stalni fond spašavanja EU pod nazivom Mehanizam evropske stabilnosti (ESM), Njemačka je osigurala 21.7 milijardi eura od ukupno 80 milijardi za spašavanje službene Atine, kao i daljnjih 168 milijardi eura garancija.

ESM, sa svojim prethodnikom EFSF-om, posjeduje više od polovine ukupnog duga Grčke.