Ko sprečava uvođenje jeftinih letova iz Podgorice do Beograda

Podijeli

Najava širenja poslovanja irske niskobudžetne aviokompanije Ryanir iz Beograda, aktuelizovala je temu cijena karata nacionalnih avioprevoznika na Balkanu.

Uprkos sve većem broju “low costera” i linija iz Podgorice prema evorpskim metropolama, jeftini letovi do Beograda i glavnih gradova zemalja u okruženju ostaje samo pusti san. Sagovornici portala Investitor kažu da će tako biti sve dok su Montenegro Airlines i Air Serbia u državnim rukama.

Naime, decenijama je već aviolinija Podgorica – Beograd ekskluzivno “vlasništvo” dvije državne kompanije a i cijene se, očigledno, dogovorom drže na visokom nivou. Sa prosječnom cijenom od oko 150 eura, danas će vas skuplje koštati let do srpske prijestonice nego do Brisela, Minhena ili Londona.

Taj “ekskluzivitet” plaćaju putnici, jer resorno ministarstvo i Vlada u pregovorima sa jeftinim avioprevoznicima ne dozvoljava ni započinjanje priče o linijama koje već održava nacionalni avioprevoznik Montenegro Airlines. Iako te linije stvaraju velike gubitke za kompaniju (koje uglavnom država preuzima odobravanjem kredita ili državnih garancija), u Vladi održavaju kompaniju, nadajući se da će je u dogledno vrijeme preuzeti neki veći, moćniji avioprevoznik.

Sagovornik portala Investitor iz Ministarstva saobraćaja kazao je da ne treba imati nade da će se, prije prodaje, mijenjati odnos Vlade prema destinacijama koje održava Montenegro Airlines.

“U pitanju je vjerovatno najprofitabilnija aviolinija i za Montenegro Airlines i za Air Serbiju, zato i ne treba očekivati ‘popuštanja’ u cijenama”, naveo je on.

Građani obje zemlje, očigledno, treba da budu srećni i činjenicom da sve više low costera otvara linije sa crnogorskih aerodroma te da će se taj trend nastaviti i dalje.

O tome kako funkcionišu niskotarifne aviokompanije i kako je moguće da daju znatno niže cijene karata nego nacionalni prevoznici, čitajte u posebnoj vijesti portala Investitor:

Avionska karta od Podgorice do Beograda košta 140 eura a do Berlina 50. Kako je to moguće?