Kremlj protiv Facebooka i Twittera: Lični podaci o Rusima da budu na serverima u Rusiji

Podijeli

Rusko tijelo za nadzor komunikacija Roskomnadzor saopštilo je danas da će pokrenuti postupke protiv Twittera i Facebooka zbog toga što nijesu objasnili kako namjeravaju da se prilagode zakonima o podacima, javila je novinska agencija Interfax.

Roskomnadzor navodi da Twitter i Facebook nijesu objasnili kako i kada će se uskladiti sa zakonom koji zahtijeva da svi serveri za prikupljanje ličnih podataka Rusa budu locirani u Rusiji i za to imaju rok od mjesec dana, prenosi Hina.

Čelnik Roskomnadzora Aleksander Žarov izjavio je da te kompanije imaju mjesec dana za dostavljanje informacija ili će u suprotnom biti pokrenut postupak protiv njih.

Rusija je uvela oštrije zakone za internet u zadnjih pet godina i po njima pretraživači moraju da obrišu neke rezultate pretraga, servis poruka omogućiti pristup službama bezbjednosti enkriptovanim porukama, a društvene mreže spremati lične podatke ruskih korisnika na servere unutar zemlje.

U ovom trenutku, jedina sredstva koja Rusija ima za sprovođenje svojih propisa o podacima su kazne koje iznose do nekoliko hiljada dolara ili blokiranje online usluga koje su u prekršaju, što je opcija opterećena tehničkim poteškoćama.

Međutim, izvori su rekli Reutersu u novembru da Moskva planira nametanje većih kazni tehnološkim kompanijama koje se ne usklade s ruskim zakonima.