online shopping

Koliko će me koštati kupovina preko neta: Konačno objavljen carinski kalkulator

Podijeli

Uprava carina uvela je novi moderan informativni servis prilagođen svim uređajima, putem kojeg se građani mogu na lak i brz način informisati o carinskim procedurama.

Novi info portal dostupan je na linku http://info.carina.co.me/.

“Putem portala će građani biti u mogućnosti da se informišu o carinskim procedurama u oblasti trgovine putem interneta i plaćanju carinskog duga po tom osnovu”, navodi se u saopštenju Uprave.

Na info portalu je dostupan carinski kalkulator putem kojeg građani mogu brzo i jednostavno izračunati iznos carinskih dažbina za robu koju su poručili putem interneta.

Tako, recimo, za pošiljku koju prodavcu plaćate 120 eura bez troškova poštarine, na kraju ćete platiti 145,20 eura, dok vas u slučaju naplate poštarine od 20 eura, kupovina sa svim dažbinama koštati 169,4 eura.

U dijelu informacije za putnike su postavljene najbitnije informacije u pogledu unosa i iznosa gotovog novca, unosa ljekova, iznošenja kulturnih dobara i umjetnina, unosa hrane, bilja i biljnih proizvoda, životinja i kućnih ljubimaca, oružja i municije.

“Takođe dostupne su informacije o robi koja može biti predmet oslobođenja od plaćanja carine i poreza na dodatu vrijednost (PDV) i uslovima za ostvarivanje ovih oslobođenja”, dodaje se u saopštenju.

Posjetioci portala će takođe imati mogućnost uvida u odgovore na najčešće postavljena pitanja koje pripremaju nadležne organizacione jedinice Uprave carina, a koje će se redovno ažurirati.